Raadslid getuige van poging tot staatsgreep

PvdA raadslid Diederik van der Meide was met zijn familie afgelopen vrijdag getuige van de couppoging die in Istanboel werd ondernomen om de Turkse president Erdogan weg te krijgen.

Vrijdagavond om zo’n 20 minuten over tien om Nederlandse tijd kreeg van der Meide via sociale media door dat er iets aan de hand was. De atmosfeer veranderde en hij hoorde van alles op straat. Helikopters die boven de stad vlogen, straaljagers en militaire collones door de straten. Hij is niet echt bang geweest. “Je weet dat het geen aannslag is het zijn militairen die gericht op weg zijn” De volgende dag ging hij met de metro naar het Taksimplein het kloppend hart van Istanboel

Van der Meide denkt dat President Erdogan handig gebruikt maakt van de situatie, hij ontsloeg onmiddellijk duizenden mensen bij politie leger en rechterlijke macht en duizenden mensen werden gearresteerd. Volgens de Eurocommissaris Johannes Hahn is de arrestatie ven rechters en anderen al eerder voorbereid.