‘Jongeren moeten sneller uit de schulden’

De gemeente Groningen wil jongeren met schulden sneller uit de brand helpen. Dit omdat langlopende schulden grote gevolgen voor hun leven hebben. Ook blijven ze vaak lang met de schulden zitten.

De gemeente acht jongeren zelf verantwoordelijk voor de schulden en vindt dat ze deze moeten terugbetalen, maar ze moeten wel sneller weer naar school of aan het werk kunnen. De gemeente koopt daarom de schulden van jongeren op die belemmerd worden om deel te nemen aan bijvoorbeeld onderwijs. ‘Dit betaalt zich uiteindelijk weer terug’ zegt wethouder Matthias Gijsbertsen.

Het aantal jongeren met schulden blijft groeien. De gemeente hecht daarom ook veel waarde aan schuldpreventie. Door actief bezig te zijn met voorlichting op scholen proberen ze schulden bij jongeren te voorkomen. De gemeente is op dit moment aan het onderzoeken of de schuldpreventie binnen de stad voldoende is.