“De meest propere Cambridge-professoren heb ik keihard horen vloeken”

Het is een reis die hij nooit zal vergeten. Stadjer Steven Gilbers verbleef afgelopen week in Groot Brittannië. “Wat we niet verwacht hadden, is toch gebeurd.”

De Britten spraken zich afgelopen donderdag in een referendum uit of men nog langer deel uit wil maken van de Europese Unie. Het volk koos voor een brexit, waardoor het land in een politieke crisis is beland en de toekomst onzeker is. “Ik reisde afgelopen woensdag af naar Engeland om er een conferentie op de universiteit van Cambridge te bezoeken”, zegt Gilbers. “Eenmaal in Engeland kon je niet om het nieuws heen. De programma’s op televisie, de kranten maar ook de gesprekken op straat.”

Een dag na de volksraadpleging werd langzaam duidelijk wat er was gebeurd. “Ik heb de meest propere Cambridge-professoren keihard horen vloeken. Net zoals de Schotten en de Noord-Ieren is men in Cambridge voor blijven in de Unie. In de universiteitsstad stemde tachtig procent voor remain. Tijdens de dagen dat ik daar was ben ik welgeteld één iemand tegengekomen die voor een exit was. Dat was een bouwvakker die dat op straat heel duidelijk liet weten. Je zag heel duidelijk dat hogeropgeleiden voor blijven in Europa waren.”

Gilbers realiseert zich dat hij afgelopen week op een bijzondere plek was. “Deze gebeurtenis zal de geschiedenisboeken in gaan. Het is iets waar we nog maanden, zo niet jaren, over zullen praten, en ik kan gewoon zeggen dat ik er bij was.”

Deel dit artikel: