Bestuurscrisis in Haren: VVD-wethouder stapt op

nieuws
Foto: gemeente Haren - haren.nl

Paula Lambeck (VVD) heeft zaterdagmiddag haar functie als wethouder in de gemeente Haren neergelegd, en haar partij is uit de coalitie gestapt. Oorzaak is een verschil van inzicht in de bestuurlijke toekomst van de gemeente Haren.

De VVD in Haren liet zaterdagochtend weten dat het voor een fusie is met Groningen en Ten Boer, terwijl de andere coalitiepartner, D66, voor zelfstandigheid wil gaan. De uitspraak werd gedaan tijdens een spoedoverleg omdat er een nieuw rapport is verschenen waarin een zelfstandig Haren betwist wordt.

Burgemeester Pieter van Veen (VVD) spreekt naar aanleiding van het opstappen van Lambeck over een bestuurscrisis. Het lijkt er ook op dat het het einde van het college is.

Toekomst?
Wat er nu gaat gebeuren is onbekend. Wel duidelijk is dat coalitiepartij D66 de kaarten in handen heeft. De partij kan kiezen voor een koerswijziging waarbij men een fusie niet langer uitsluit. De partij kan ook de hakken in het zand zetten, waarbij de plaats van de VVD ingeruild wordt voor het CDA, die ook tegen fusering is.

Later meer.