Nieuwe Wilden in Groninger Museum

Het was gedurfd en het schopte tegen de conservatieve bolwerken van de samenleving aan: het neo-expressionisme. Een kunststroming uit de jaren tachtig die in die tijd in Duitsland grote furore maakte. Komende vrijdag start in het Groninger Museum een expositie.

“Eigenlijk is het een hele bijzondere expositie”, vertelt conservator Mariëtta Jansen. “Hier in Groningen laten we het neo-expressionisme uit de jaren tachtig zijn, terwijl in Zwolle, in Museum De Fundatie, het expressionisme uit het begin van de eeuw tentoon wordt gesteld. We hopen dat we met deze dubbeltentoonstelling bezoekers eerst naar Groningen trekken en vervolgens naar Zwolle of andersom.”

De kunstwerken op de tentoonstelling in het Groninger Museum zijn groot, bevatten veel kleur en zijn soms zeker een discussie waard. “Dat paste heel erg bij die tijd. Vergelijk het met de punk-muziek uit de jaren tachtig die de wereld van de popmuziek flink opschudde. Zo was dat ook met het neo-expressionisme dat de ogen bij kunstliefhebbers flink deed laten knipperen.”

De tentoonstelling Nieuwe Wilden wordt komende vrijdagavond geopend, en zal te bekijken zijn tot 23 oktober.