Arriva: “Onze treinen zijn veilig en voldoen aan alle eisen”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De treinen waarmee vervoersbedrijf Arriva in het Noorden rijdt zijn veilig en voldoen aan alle veiligheidseisen. Dat zegt Arriva in een reactie van vragen van OOG TV naar aanleiding van het treinongeluk bij Dalfsen en bij het Duitse Bad Aibling, beide in februari.

Bij Dalfsen botste een trein van Arriva op een hoogwerker, waardoor de trein ontspoorde. Bij het ongeluk kwam de machinist om het leven en raakten zeven reizigers gewond, waarvan twee, zwaargewond. Bij Bad Aibling in de deelstaat Beieren botsten twee reizigerstreinen op elkaar, waarbij elf mensen om het leven kwamen.

Stadler
De drie treinen die bij deze ongelukken betrokken waren zijn allen geproduceerd door de firma Stadler Rail. Bij het ongeluk in Duitsland ging het om twee treinen van het materieeltype FLIRT en bij Dalfsen om een Spurt. Omdat de treinen bij de ongelukken zwaar beschadigd raakten, waarbij de machinistencabine zelfs compleet werd weggeslagen, rijst de vraag of de Spurt-treinen van Arriva in Groningen wel veilig zijn.

“In alle rust en zorgvuldigheid onderzoek doen”
“De toedracht van het ongeluk in Dalfsen wordt op dit moment onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Inspectie Leefomgeving en Transport, de Officier van Justitie en ProRail”, zegt woordvoerder Ingrid Heijman van Arriva. “Dit onderzoek wordt in onze werkplaats in Meppel in alle rust en zorgvuldigheid uitgevoerd.”

“Treinen voldoen aan alle eisen”
Bij het onderzoek wordt gekeken hoe het ongeluk kon gebeuren, maar wordt ook onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren dat de cabine waar de machinist zit zo zwaar beschadigd raakte. Toch zijn er volgens Heijman geen zorgen. “Al onze treinen voldoen, net als alle andere treinen in Nederland, aan de daarvoor gestelde veiligheidseisen, en die bieden de vereiste veiligheid voor machinisten en reizigers. Daarnaast geldt ook in Europa een normering voor de toelating van treinen op het spoor.”

Wanneer de resultaten van het onderzoek naar het ongeluk bij Dalfsen verwacht kunnen worden, is nog onbekend.