Hoop voor patiënten met ernstig COPD

nieuws

Patiënten met ernstig COPD (met longemfyseem) waarvoor geen behandeling meer mogelijk was, kunnen met een relatief kleine ingreep enorme gezondheidswinst boeken. Dit blijkt uit onderzoek van longarts Dirk Jan Slebos en onderzoeker Karin Klooster van het UMCG.

Het dagelijks leven van patiënten met ernstig COPD is ernstig beperkt. Zij kunnen door hun kortademigheid niet werken en hebben veel thuiszorg nodig. Voor de meeste patiënten is er nauwelijks een effectieve behandeling, behalve een zeer belastende chirurgische ingreep bij een kleine groep.

De nieuwe behandeling bestaat uit het afsluiten van het beschadigde deel van de long met ventielen. Dat gebeurt via een slangetje via de keel en duurt slechts drie kwartier. Door de ventielen worden de ademhalingsspieren beter gebruikt, wordt de patiënt minder kortademig, en heeft hij minder zorg nodig. Ruim 350.000 Nederlanders hebben COPD. Naar schatting overlijden jaarlijks 6500 van hen aan deze ziekte.