D66: “Kapotte spoorbrug biedt perspectieven voor snelle treinverbinding”

De fractie van D66 in de Provinciale Staten heeft het College van Gedeputeerde Staten om opheldering gevraagd wat de gevolgen van de kapotte spoorbrug zijn voor de snelle treinverbinding naar Bremen.

“In Groningen hebben we de afgelopen hard gewerkt aan de ontwikkeling voor een snelle treinverbinding naar Bremen”, zegt fractievoorzitter Tim Zwertbroek. “Er is een motie aangenomen waarin staat dat er vanuit Groningen binnen anderhalf uur naar Bremen gereisd moet worden. Wij als fractie vinden dat deze doelstelling, ondanks de kapotte brug, moet blijven staan.”

De fractie laat doorschemeren dat de defecte brug perspectieven biedt. “De afgelopen jaren moest de brug regelmatig weggetakeld worden vanwege grote cruiseschepen die vanaf de Meyer Werft in Papenburg het ruime sop kozen. De scheepswerf is ontzettend belangrijk voor de regionale economie, terwijl onze trein dat ook is. Het zou mooi zijn als de Duitse overheid dit probleem weet op te lossen.”

Friesenbrücke
De 335 meter-lange Friesenbrücke bij Weener werd donderdagavond aangevaren door een vrachtschip. De brug uit 1951 raakte daarbij zo zwaar beschadigd dat ze total loss is verklaard. Deutsche Bahn verwacht dat er de komende vijf jaar geen treinverkeer mogelijk is.