Onderzoeker veegt vloer aan met NAM

Adriaan Houtenbos, bodemspecialist en oud NAM-medewerker, veegt de vloer aan met de onderzoeken van de NAM naar de gevolgen van de gaswinning.

Houtenbos deed ruim twintig jaar onderzoek naar bodemdaling en kent de methoden van de NAM van binnenuit. Hij concludeert dat voorspellingen onbetrouwbaar zijn, waardoor de gevolgen veel groter zijn dan voorspeld. “Men heeft bepaalde vooroordelen, onderzoekt die, en vindt ook argumenten. Maar er wordt niet gekeken naar alternatieven die dat net zo goed kunnen verklaren, en achteraf steeds verantwoordelijk blijken voor verrassingen. De wens is de vader van de gedachte”, zegt Houtenbos.

De overheid, die het grootste gedeelte van de gasinkomsten opstrijkt, houdt vooral rekening met haar eigen belangen. En dat doen oliemaatschappijen ook. Houtenbos vergelijkt hun werkwijze met die van Volkswagen. “Die theorieën maken ze ruwweg in overeenstemming met de metingen, en daarbij gebruiken ze sjoemelfactoren, waarmee gewoon een beetje wordt geknoeid. Dan komt het bij de metingen goed uit, maar in de praktijk klopt de theorie in feite niet”, aldus de bodemspecialist.