Stad pleit voor bijstand op maat

Wethouder Mattias Gijsbertsen gaat bij staatssecretaris Jetta Klijnsma pleiten voor een bijstandsuitkering op maat. Groningen doet dit samen met Wageningen, Tilburg en Utrecht. 

Bijstandsgerechtigden kunnen daarbij kiezen uit zogeheten keuzepakketten, bovenop de basisuitkering. In het experiment wordt de bijstand gezien als een soort zorgverzekering, met dus een polis op maat. Zo kan worden gekozen voor opties die het beste bij de individuele situatie passen.

Op dit moment is de bijstandsuitkering voor iedereen hetzelfde: one size fits all. Volgens het stadsbestuur is de uitkering nu gebaseerd op wantrouwen en controle. Dat moet anders. De uitkering moet mensen sociale zekerheid geven en leiden naar participatie, werk en welzijn. Volgens Gijsbertsen zijn maatwerk en vertrouwen belangrijke uitgangspunten bij ‘bijstand op maat. “Een bijstandsmoeder met beginnende betalingsproblemen zit in een andere situatie dan een alleenstaande met een actief verenigingsleven en af en toe uitzendwerk,” zegt de wethouder.