Bijzonder hoogleraar RUG wordt toezichthouder

nieuws

Femke de Vries, hoogleraar aan de RUG zal per 1 oktober 2015 aantreden als bestuurslid bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming is op voordracht van de raad van toezicht van de AFM en geldt voor een periode van vier jaar.

Sinds maart 2015 is Femke de Vries bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze richt zich in haar onderzoek en onderwijs op ontwikkelingen in het toezicht, onder meer op de vraag hoe transparantie over en de effecten van toezicht kunnen bijdragen aan de naleving van gestelde normen en het voldoen aan maatschappelijke verwachtingen.

Sinds 2003 werkt zij bij de Nederlandsche Bank. Ze is daar werkzaam geweest als toezichthouder en divisiedirecteur. Ze heeft nu als secretaris-directeur de leiding over het intern bedrijf en de bewaking van de besturing van DNB. Ze had een belangrijke rol bij de cultuurverandering in het toezicht van DNB. De Vries krijgt bijna 219.000 euro per jaar. De grens voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector is 178.000 euro.