Snelle trein Groningen – Bremen krijgt steun uit Brussel

Een snelle treinverbinding tussen Groningen en Bremen is weer een stapje dichterbij gekomen. De Europese Commissie in Brussel heeft maandag 8,3 miljoen euro vrijgemaakt. Dat is de helft van de kosten die nodig zijn voor een onderzoek naar verbetering van de spoorlijn.

Verschillende politieke partijen, waaronder D66 en de ChristenUnie, maken zich al jaren sterk voor een snelle lijn naar Duitsland. Fractievoorzitter Tim Zwertbroek van D66 is blij met de toezegging. “Twee jaar geleden hebben we als partij een motie ingediend en hierdoor is er daadwerkelijk schot gekomen in de ontwikkeling van de lijn. De goedkeuring van de Europese Unie zie ik als een mooie steun in de rug en een goede motivatie om hard aan de slag te gaan met dit project.”

Een snellere verbinding kost 150 miljoen euro. De provincie Groningen heeft al toegezegd om 87 miljoen euro in het project te steken. Het Rijk heeft zeven miljoen euro beschikbaar gesteld. De rest van het bedrag moet uit Europa en uit Duitsland komen. De Duitsers zijn iets minder enthousiast, maar de verbinding is er wel onderwerp van gesprek.