Met stoepkrijt de successen van H.N. Werkman eren

Stoepkrijt in alle kleuren van de regenboog en tientallen enthousiaste tieners. Op het Stationsplein voor het Hoofdstation was het donderdag een drukte van belang. Leerlingen van het Werkman College reproduceerden daar werken van kunstenaar H.N. Werkman.

“Let goed op wat je doet”, waarschuwt een docent. “Als je die lijn doortrekt, dan komt het straks niet overeen met wat daar verderop gebeurt.” Alle eerste klassen van het Werkman waren te vinden op het plein, waarbij iedere klas een kunstwerk namaakte. “Het is zo geregeld dat alle kunstwerken verdeeld zijn in vakjes. Iedere leerling heeft een vakje toegewezen gekregen wat hij of zij met stoepkrijt in moet kleuren. Al die vakjes samen vormen dan de replica”, zegt Ben Brus.

“Ik vind het echt ontzettend leuk”, zegt Iris Broekman. “Vroeger ben ik ook veel met krijt in de weer geweest, maar de afgelopen jaren doe je dat niet meer omdat ik ouder ben geworden. “Dat we dit nu mogen doen in combinatie met het Werkman-jaar is erg bijzonder.”

Dat het bijzonder is, benadrukt ook docent Trudi van den Berg. “Onze school is natuurlijk vernoemd naar de bekende Groningse kunstenaar die in 1945 door de Duitse bezetter vermoord werd. Als school hebben we ook als doel om de werken en gedachten van H.N. Werkman uit te blijven dragen. Dat dit kan hier op het Stationsplein is erg bijzonder.”