“Ik zou best op zo’n shovel willen rijden”

Bijzonder bezoek maandagochtend op het bouwterrein bij de Noordzeebrug. Tientallen leerlingen van het voortgezet onderwijs snuffelden rond op het terrein. “We willen laten zien dat de bouw ontzettend mooie beroepen herbergt, waar veel kansen in zijn te vinden.”

“Er zijn maar weinig jongeren die kiezen voor een carrière in de bouw”, vertelt Jelle van der Laan van bouwbedrijf Oosterhof/Holman. “Er leven flink wat vooroordelen in de samenleving en vandaag willen we tijdens de Week van de Bouw aan de jongeren laten zien dat het best wel tof.” En dat gebeurt vervolgens door middel van een gastcollege en een rondleiding over het terrein, waarin televisie-presentator Filemon Wesselink (BNN) een rol speelt. “Je probeert de jongeren aan te spreken door een bepaalde snaar te raken, en daarom hebben we Filemon hier bereid toe gevonden.”

“Ik vind het ontzettend leuk”, zegt Danique Hadouche terwijl hij met zijn klasgenoten over het bouwterrein loopt. “Je hebt zo’n verwachting dat bouwvakkers niet zoveel doen, maar als ik zie hoe alles geregeld is, en wat er allemaal moet gebeuren, dan ben ik echt verrast.” Terwijl Filemon ondertussen een bouwvakker interviewt over zijn werk, is het Nick Groenbroek die staat te stralen. “Ik zou later wel in de bouw willen werken. Het liefst dan als architect. Tekeningen maken hoe toekomstige bouwwerken er uit moeten gaan zien, dat lijkt me ontzettend tof.”