Repair-café repareert van waterkoker tot lekke band

Groningen is een nieuw café rijker: een repair-café wel te verstaan. In een oud schoolgebouw aan de Van Oldenbarneveltlaan staan vrijwilligers iedere maandag klaar om kapotte spullen weer werkend te krijgen.

Buurtbewoner Wil van Eekeren is maandag één van de eerste klanten. “Goedemiddag, ik heb hier een statief waar één van de pootjes het niet goed meer doet.” In het voormalige klaslokaal, waar tot twee jaar geleden kinderen les kregen, luisteren vijf paar oren naar het relaas. Op de tafel voor hen een keur aan gereedschappen. Van vijlen en schroevendraaiers tot een heuse boormachine.

“Het repair-café is een initiatief van de vrijwilligers hier, de MJD en het Floreshuis”, vertelt Agnes Schinkel van de MJD. “Buurtbewoners kunnen hier langskomen met hun kapotte apparaten en onderdelen, waarna de vrijwilligers het proberen te repareren. Dat doen ze kosteloos. Alleen de materialen die zij moeten kopen die nodig zijn voor de reparatie worden in rekening gebracht.”

Het repair-café is iedere maandag, behalve op feestdagen, geopend tussen 13.30 en 15.30 uur, en is te vinden aan de Van Oldenbarneveltlaan 6.