“Hier in de bossen werden ze mishandeld en vermoord”

Wie waren de mensen die in 1943-1944 ondergedoken zaten in een onderduikershol bij Anloo. Dat is de vraag waar de Historische Vereniging Anloo graag een antwoord op wil.

“Wat we hier zien is niet te vergelijken met hoe het hier in de oorlogsjaren was”, vertelt Jan Benjamins van de vereniging. “Het was hier dichtbegroeid, daar verder op stonden jonge sparren en hier was een hol gegraven. Eerst voor twee mensen, maar op het hoogtepunt verbleven hier twaalf man. Voornamelijk Stadjers. Allemaal op de vlucht voor de Duitsers.”

Met granaten vernietigd
Het onderduikershol werd in 1944 per toeval door de Duitsers ontdekt. “Een aantal onderduikers zijn opgepakt en naar Westerbork overgebracht waar ze vermoord werden, een aantal anderen konden ontsnappen. Het hol werd met een aantal granaten vernietigd.”

Schoenen uit de oorlogsjaren
Momenteel is de groep bezig met opgravingen. “We willen de locatie weer zichtbaar maken dus we hebben alle aarde die in het hol was gestort archeologisch weg geschept en hebben daar hele mooie vondsten bij gedaan. Schoenen, tubes en flesjes. Alles in redelijke staat. Echt indrukwekkend om te zien. Ook omdat zulke voorwerpen de geschiedenis tastbaar maken.”

Fusillade
De locatie diep in de Drentse bossen kent daarnaast nog een tragische gebeurtenis. “In de laatste dagen voor de bevrijding werden hier tien Scholtenhuis-gevangenen naar toe gebracht en hier bruut mishandeld en vermoord.”

De Historische Vereniging is voor een zo volledig mogelijk beeld op zoek naar nabestaanden en familieleden die meer informatie hebben. “Wij willen graag weten wie hier ondergedoken hebben gezeten, zodat we een zo volledig mogelijk document kunnen maken. Om daarmee er voor te zorgen dat deze verhalen ook voor de toekomst levend blijven.”

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de vereniging.