VVD Groningen wil aardgaswinning terugbrengen

“Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub. De veiligheid van de Groningers staat voorop en niet de Rijksfinanciën.” Dat zegt Mark Boumans lijsttrekker van de VVD in Provinciale Staten namens alle afdelingen in de provincie.

De VVD in Groningen vindt de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de aardbevingen veel te groot, daarom is het tij alleen te keren door minder gas te pompen. Fractievoorzitter Wulfse: “ We zijn het niet eens met het gasbesluit. De gaswinning uit het Groninger veld moet zo snel mogelijk omlaag om tot een normale, leefbare en behapbare situatie in de provincie te komen. We willen de situatie aankunnen, we willen verder, we willen ons positieve gevoel terugkrijgen.”

Verder vind de VVD dat er een garantie moet komen dat alle meerkosten (bij woningbouw, maar ook bij grote projecten) betaald worden door de NAM. Het tempo van herstel en preventie moet drastisch omhoog en de VVD wil dat de Tweede Kamer zich uitspreekt voor omkering van de bewijslast. Wulfse: “ Dit is de kern, dit willen wij onze Tweede Kamerfractie meegeven. Niet pappen en nathouden maar omlaag met de gaswinning, omkering bewijslast, meerkosten vergoeden en sneller herstel.”