“Ik had niet verwacht dat ik zo’n keukenprins zou zijn”

De trots straalt van de dertien gezichten af. En daar hebben ze ook alle redenen toe. Woensdagochtend kregen ze namelijk hun diploma voor ambachtelijk kok uitgereikt. Een diploma waar ze hard voor gewerkt hebben.

“Het is een bijzondere groep”, zegt Martin Postma van de Culinaire Vakschool. “De jongste is zeventien, de oudste is 61, en ze hebben eigenlijk allemaal gemeen dat ze leven van een uitkering of vroegtijdig schoolverlater zijn. Dit diploma is een stap voorwaarts waarmee ze in een cafetaria of zelfs in een sterren-restaurant kunnen gaan werken.”

“Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin gehad”, zegt de 61-jarige Nyckle de Jong. “Ik leefde van een uitkering, en op een gegeven moment kwam dit op mijn pad. Een cursus van tien weken lang intensief in de keuken staan, waarbij ik voor mijn eindexamen een zelf-geschoten eend mocht bereiden. Super!”

Ook Marco staat met een blij gezicht toe te kijken. In zijn hand het felbegeerde diploma. “Ik heb hiervoor een sportopleiding gedaan, maar de arbeidskansen in dit vakgebied zijn beperkt. Daarom heb ik deze kans gegrepen.” Toch zullen we Marco de komende tijd nog niet in een sterren restaurant ontmoeten. “Ik overweeg om nog een andere opleiding te doen, maar als mensen zin hebben in lekker eten, dan mogen ze mij natuurlijk altijd bellen.”

Luister naar cursist Marco in gesprek met verslaggever Sebastiaan Scheffer:

Deel dit artikel: