Protest en toezeggingen bij bezoek minister Kamp

Er komt een rijksdienst die de gevolgen van de aardbevingen door de gaswinning in Groningen gaat aanpakken. Dat heeft minister Kamp maandag gezegd na overleg met Groninger bestuurders.

Nu gebeurt dat nog door de NAM die verantwoordelijk is voor de gaswinning. De Groninger bestuurders vinden dat onwenselijk en wilden een onafhankelijk bureau dat onder het rijk valt.

Kamp zei verder dat nieuwe gebouwen steviger gebouwd moeten worden. Ook bestaande panden moeten worden verstevigd en de NAM moet opdraaien voor die kosten. Kamp ging niet in op het rapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid waar in staat dat de veiligheid van de Groningers bij de aardgaswinning genegeerd is. Kamp zei dat het rapport nog niet af is.

Gedeputeerde William Moorlag wil snel actie van Kamp. Moorlag was stevig in zijn bewoordingen en stelde dat als er een dode door een aardbeving zou vallen, de minister daarvoor ter verantwoording geroepen gaat worden.

Na de bijeenkomst met de pers in het stadhuis ging Kamp naar het provinciehuis om met de dialoogtafel over de aardbevingen te praten. Hij wist een kleine honderd demonstranten te ontlopen door via de achterdeur binnen te komen.

Het protest was georganiseerd door Schokkend Groningen dat met spandoeken, borden en flink wat lawaai duidelijk maakte dat er onmiddellijk actie ondernomen moet worden om de aardbevingen te voorkomen en de schade te herstellen.

Protest bij bezoek minister Kamp

Foto Andor Heij: Protest bij komst minister Kamp.
Foto Andor Heij: Protest bij komst minister Kamp.

Minister Kamp