Peter den Oudsten dinsdagmiddag geïnstalleerd

Peter den Oudsten wordt morgen, dinsdag om vier uur, in een speciale raadsvergadering geïnstalleerd als onze nieuwe burgemeester.

Hij volgt Ruud Vreeman op die 14 maanden interim-burgemeester is geweest na het voortijdige vertrek van Peter Rehwinkel. Den Oudsten was eerder burgemeester in Enschede en Meppel en daarvoor wethouder in Leeuwarden.

Er zijn toespraken van de Commissaris van de Koning Max van den Berg, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Berndt Benjamins, burgemeester van Delfzijl Emme Groot, locoburgemeester Ton Schroor en Peter den Oudsten zelf.

Deel dit artikel:

 1. Het voelt gewoon niet fijn, een Fries op deze post. Het zal ongetwijfeld een aardige man zijn met wellicht de benodigde kwaliteiten, maar voelt mij als Grunneger geschoffeerd!

   1. Ik ook.

    In Groningen en ook Drenthe beginnen we ondertussen een beetje Friesland moe te worden.

    Friesen zijn net zulke zelfingenomen types als hun genetische tweelingbroeders uit Holland, maar door de tuchtigende werking die van naast Grunn wonen uitgaat, kunnen ze het iets beter verbergen.

    Tijd voor wat Oud-Saksische marsen diep het Fraise land in. Slijp de gevechtsbijlen!

  1. Tjonge wat nationalistisch zeg.

   Ruud Vreeman was ook geen Grunneger, komt uit Noord-Holland, maar voelde de Grunnegers heel goed aan.

   Max van den Berg komt uit Zuid-Holland en zet zich goed in voor de Groninger belangen, vooral met de gaswinning.

   Niet zo kleingeestig doen over waar iemand vandaan komt. We gaan kijken hoe Peter den Oudsten het gaat doen en beoordelen hem op zijn daadkracht en inzet voor Grunn.

   1. Er heeft nog nooit iemand van enig import ingezet voor Groningen. Het is slechts bij woorden gebleven.

    De armoede, de hoge werkloosheid, de laagste inkomens van het land, de meeste zelfmoorden. De aardgaswinning en inherent de aardbevingsproblematiek.

    Nog nooit heeft zich iemand van enig import ingezet voor Groningen. Het is slecht bij woorden gebleven. Basta!

  2. Er zijn nu eenmaal geen competente Groningers die aan jouw definitie van Stadjer voldoen. Dat ligt aan de definitie, niet aan de Stadjers.

  3. Dit soort sentimenten leidt echt helemaal nergens toe. Het heeft geen enkele functie, het heeft geen enkele positieve invloed, het heeft geen enkel nut.

   Hij heeft nog geen enkele daad verricht en hij is al veroordeeld. Op basis van afkomst, nota bene. Ik dacht dat we met zijn allen hadden besloten dat dat geen argument meer mag zijn in de beoordeling van een persoon.

   Dus waarom kies je er dan voor om zo te denken?

   1. Misschien denk jij dat de stedenbouwkundige inrichting in een paar eenvoudige modelletjes te vangen is, en dat je fijne steden kunt krijgen door bestuurders die deze modelletjes beheersen.

    Ben ik niet met je eens. Een stedenbouwkundig geslaagde stad is afhankelijk van een enorme kennis van die stad. Je moet bijna elke steen weten te liggen. Je kunt niet een monument slopen als je er zelf niet honderd keer op een winterdag, honderd keer op een lentedag, honderd keer op een zomerdag, en honderd keer op een herfstdag er langs bent gekomen.

    Als je denkt dat een stad is in te richten is door bureaucraten bij wie een stad niet tot diep in de vezels is doorgedrongen en die op rapportjes met cijfertjes navigeren, dan zie je het niet goed. En heb je waarschijnlijk een fascinatie voor Tokyo en andere Japanse miljoenensteden?

    (Heb op Wikipedia opgezocht wie Gollum was. Zie de fysieke overeenkomst in ieder geval niet)

 2. ik vind het nogal aanmatigend om commentaar te leveren op de afkomst van iemand die nog geen dag in functie is.
  Het lijkt me beter om iemand op zijn daden te beoordelen en niet op basis van vooroordelen.

  1. Iemand die waarschijnlijk niet in staat was de toch niet al te moeilijke studie Economie te doen, en daarom voor rechten koos, zegt van “moeilijke economieën” te houden (ik zelf ben dol op makkelijke ngo’s) en medeverantwoordelijk voor het vliegveld Twente fiasco is, kan zo rucksichtlos afgeserveerd worden. Dunkt me (archaïsch).

   1. Iemand die zelf niet verder is gekomen dan de havo en niet in staat is om welke eenvoudige vervolgopleiding succesvol af te ronden en toch een ‘mening’ meent te moeten hebben over anderen die wel een succesvolle maatschappelijke carriere hebben, kan zo rucksichtlos afgeserveerd worden. Dunkt me.

   2. Mocht ik me voor het burgervaderambt van een gemeente met tweehonderdduizend inwoners melden? Dan wel!

    Niet als schoonmaker/logistiek medewerker en top-reaguurder.

   3. Een schoonmaker die beoordeelt of een bepaalde universitaire studie wel of niet voldoende is voor het ambt van burgemeester is lastig serieus te nemen.

   4. Nu ben jij dus aan het discrimineren vriend Jack. Nooit meer een ander verwijten maken dus.

 3. Een nieuwe burgemeester beoordelen op waar hij geboren is of vandaan komt, in plaats van beoordelen op zijn daden (die nog gaan komen)?
  Te zot voor woorden.

  1. Onzin.

   Een burgemeester die hier vandaan komt, weet hoezeer Groningen door krijgsgeweld (april 45) maar vooral door naoorlogse sloopgeweld beschadigd is, en zal zich minder snel voor het karretje van een prestige-project laten spannen.

   Verder begint de oververtegenwoordiging narcistische* Hollandse en Friese haantjes in Groningen en Drenthe (CDK Tichelaar) ons hier steeds meer tegen te staan.

   Tegen een Drent, Zeeuw Achterhoeker zouden Groningers duidelijk minder weerzin voelen. We kunnen er niet zoveel mee dat brutale Hollanders en Friezen de halve wereld denken te hebben.

   * Narcisme en ook psychopathie zijn veel voorkomende psychische stoornissen onder “top”-bestuurders. Literatuur:

   “Snakes in Suites, when psychopaths go to work” van Paul Babiak.

   “Een spiegel voor Narcisten” van de Drents-Groningse doctor Martin Appeloo

   “Verleiding aan de top” van Jaap van Ginneken.

   1. Inderdaad, te zot voor woorden.
    En belachelijk en triest tegelijkertijd.
    Eerst deze nieuwe burgemeester maar eens een eerlijke kans geven, in plaats van hem bij voorbaat al af te serveren op basis van afkomst!

   2. Je kunt Jacques Wallage er toch niet van betichten geen Groninger te zijn. Toch werd onder zijn bewind bijna de Noordwand en de Oostwand afgebroken. Beide projecten zijn onder Wallage bedacht. Als je dus denkt dat een Groningse achtergrond een conservatieve inslag met zich mee brengt heb je het mis.

   3. Wallage komt ergens uit Gelderland.

    Verder is het een pretentieuze, in maakbaarheidtermenen denkende baas die geen Gronings spreekt.

    Stadjers zijn zeker conservatief. De Pruissische inborst waarover Van Schendel in een reisverslag schreef zelf maar even verifiëren.

    Typjes als Frankie LANDMARKS de Vries en Mathias Gijsbertsen kunnen hun militant-progressieve levensgevoel wel aan de Stadjer willen opleggen, ik vind hun mening over het progressief zijn van De Stad net zo relevant als de mening van een willekeurige Melbournees of Sao Paoloaan over Groningen.

    @ Wim Maat.

    Helemaal met je eens: te zot voor woorden!

  1. Vind je het goed dat ik me bij die mening aansluit?

   Vermoed een orthodox-protestantse achtergrond bij minimaal een van ‘s-mans ouders. Uitstraling van een ‘fiene’ (Drents)

   1. Inderdaad, te zot voor woorden om jan en alleman zo in hokjes te zetten en etiketjes op te plakken.

 4. Er zijn hier wat lieden die het fijn om te oordelen op basis van vooringenomenheid en kortzichtigheid.
  Om iemand die hier is benoemd een kans te geven alvorens te oordelen, zoals verstandige mensen doen, komt niet bij ze op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *