Blazersklas moet muziek in schoolbanken brengen

Hoe kun je kinderen weer muziek laten maken? Dat is de vraag die woensdagochtend centraal stond op het Prins Claus Conservatorium, waar deze dagen voor de vijftiende keer het Full-Size Conducting evenement wordt gehouden.

Tijdens het evenement, dat tot komende zaterdag plaatsvindt, staat alles in het teken van de fanfare, harmonie en brassband-muziek. Woensdag staat daarbij de toekomst centraal. Want ondertussen gaat het slecht met het muziekonderwijs op basisscholen en op het voortgezet onderwijs.

“Wij zijn vandaag bezig met de blazersklas”, vertelt docent Marion Zwanenberg. “Vandaag geef ik aan ervaren musici les op een voor hun onbekend instrument. Daarmee behandel ik hen als ware het brugklasleerlingen zijn. Daarmee wil ik aangeven dat door de vorm die ik gebruik, je ook op hele andere manieren les kunt geven, en kinderen enthousiast kunt maken.”

“Ik ben normaal slagwerker”, vertelt Abel Zuidema. “Zojuist mocht ik op hoorn spelen. Een instrument waar ik geen ervaring mee heb, maar waar ik binnen een uur toch vijf verschillende tonen op kan spelen.” Zuidema is enthousiast over het programma, en denkt er veel onderdelen uit te kunnen gebruiken voor de eigen lessen die hij geeft.