“Verlengen Qbuzz-concessie is juridisch niet mogelijk”

Het verlengen van de Qbuzz-concessie in Groningen en Drenthe met twee jaar kan juridisch gezien niet door de beugel. Dat zegt OV-jurist Arthur Kamminga naar aanleiding van het opnieuw verlengen van de concessie met twee jaar.

“In 2009 is Qbuzz begonnen met rijden in de provincies Groningen en Drenthe”, zegt Kamminga. “In de gunning stond dat het om een periode van zes jaar zou gaan, wat met twee jaar verlengd zou kunnen worden. Kortom Qbuzz mag rijden tot uiterlijk 2017. Gisteren werd echter bekend dat het opnieuw met twee jaar verlengd wordt tot 2019 en dat mag volgens het juridische recht niet, omdat je de concessieduur (6 jaar, red.) met maximaal vijftig procent mag verlengen.”

De beslissing moet nog goedgekeurd worden door de provinciale staten van Drenthe en Groningen en door de gemeenteraad van Groningen. “De kans dat Qbuzz in 2018 nog rijdt in Groningen acht ik erg klein. Of het moet zijn dat ze de nieuwe concessie winnen, want dat is juridisch gezien de enige optie: het opnieuw aanbesteden van de GD-concessie in 2017.”

Vervoersbedrijf Arriva vindt de situatie interessant. Het bedrijf dat tot 2009 het busvervoer in de provincie verzorgde laat in een schriftelijke reactie weten: “Wij zullen analyseren wat dit precies betekent, bovendien moet het besluit nog worden goedgekeurd door de Provinciale Staten van Groningen en Drenthe en de gemeenteraad van Groningen.”

De provincie Groningen en het OV Bureau Groningen-Drenthe is ook om een reactie op dit nieuws gevraagd. Zij konden vandaag nog niet reageren op de kwestie.