Stadspartij: eengezinwoningen beschermen

nieuws
foto: Mike Slot

De Stadspartij wil dat eengezinswoningen in bepaalde wijken beschermd worden. In de bestemmingsplannen moet staan dat de woningen niet opgekocht kunnen worden om gesloopt te worden, dan wel verbouwd tot studentenwoning. De partij zal dit plan woensdag aan de gemeenteraad voorleggen.

Huisjesmelker zetten etages bovenop eengezinswoningen en omzeilen de maximumnorm voor kamerverhuur, door er appartementen van te maken. Op dit moment geldt dat met name voor de wijken rondom het Noorderplantsoen. De Stadspartij wil dan ook dat er in deze wijken een proef komt.

Volgens de Stadspartij moeten er op kort termijn wel veel nieuwe woningen voor studenten gebouwd worden, omdat door de maatregel de huur voor kamers omhoog gaat.

Deel dit artikel:

 1. De stadspartij heeft niet op zitten letten. Er is al een splitsingsverbod voor courante betaalbaar eengezinswoningen. Dat zal de komende twee jaar geëvalueerd worden.

  1. Daarom kopen de projectontwikkelaars “nu leegstaande” schoolgebouwen en kerken op om op die manier dan toch aan hun centjes te komen. Laat ze alsjeblieft een mega campus bouwen op het Zernicke terrein! Dat scheelt een hoop overlast. Niet alleen ‘s avonds en ‘s nachts maar ook op de wegen. Al die fietsende studenten die vinden dat zij het alleenrecht hebben en zonder op of om te kijken drukke wegen kruizen, bizar gewoon.

   1. Die gebouwen krijgen dan tenminste een bestemming. Studenten en Moslims, je schijnt er nogal hypergevoelig voor te zijn.

 2. Zolang dit college van B&W haar ogen grotendeels blijft sluiten voor de problematiek in deze stad waar het om het overschot aan studenten en studentenhuisvesting gaat, zoalng zal er nooit een campus gaan komen. Nu er mondjesmaat steeds meer geopenbaard wordt waar het om achterstallig onderhoud van studentenwoningen gaat, de overlast veroorzakende studenten, de verloedering van complete woonwijken, het niet handhaven van de 15% norm, het legaal mogen bijbouwen, verbouwen tot studio`s, enz.enz. nu lijkt er (eindelijk) een omwenteling in het college te gaan komen, getuige een voorzichtig begin van wethouder dhr. van der Schaaf welke het optoppen van (studenten)woningen aan banden heeft durven leggen.

  Nu nog iemand welke grootschalige ombouw van openbare gebouwen in bestaande woonwijken tot studentenhuisvesting durft te stoppen en wellcht gaat het dan weer een beetje de goede kant op in deze eens zo mooie stad.

  1. Yup verplaats de universiteit maar naar Emmeloord. Dat ligt veel centraler. Al die linkse figuren en kutstudenten ook oprotten graag en HBO alleen nog maar technische studies. Avondklok invoeren want na 22u moet het stil zijn. Na drie overtredingen wordt je de stad uitgeschopt in je onderbroek. Aanpassen of opzouten de gulden middenweg! Op naar het Paradijs!

   1. Wat is er tegen landelijk denken?

    Waarom inderdaad niet de universiteit niet voor een deel naar een centraler deel van Noord-Nederland verplaatsen?

    Is het niet belachelijk dat in dit kleine sompige staatje rond de Rijndelta, lokale en provinciale politici zich in een soort concurrentiestrijd wanen met politici uit andere plaatsen en provincies?

 3. Ik heb heel wat liever dat een kerk verbouwd wordt tbv jongerenhuisvesting dan dat in elke bovenwoning in de wijken rondom de Binnenstad kamerverhuur komt.

 4. Kan de stadspartij dan misschien ook iets doen aan de verkoop van eensgezins sociale huurwoningen?
  Daar is al een grote vraag naar maar zo langzamerhand kun je alleen maar terecht in een flat of boven/benedenwoning en gaan al dat soort woningen in de verkoop.

  1. Dat is ook niet wenselijk, massaal verkoop van sociale huurwoningen in een stad en regio, dat gebukt gaat onder een grote ellende van hoog werkeloosheid, de hoogste zelfmoorden en straks met de hoogste schulden in de schuldhulpverlening!

   1. Klopt, maar de verkoop van sociale huurwoningen gebeurt wel terwijl er een enorme vraag is naar eensgezins sociale huurwoningen. Kijk maar eens op woningnet, voornamelijk flats en boven- benedenwoningen. Ik heb wel eens als reden gehoord dat men de wijken gevarieerd wil maken met koop en sociale huurwoningen. Het is alleen zo merkwaardig dat men dan geen woningen opkoopt in wijken waar nu alleen koopwoningen zijn om daar vervolgens huurwoningen van te maken. Maar alleen huurwoningen in de verkoop zet.

 5. Wat een gezeik.
  Student hoort in de stad.
  Het wordt tijd om toleranter te zijn naar elkaar toe. LEEF ipv te chagerijnen op wat anderen toch altijd fout doen. Altijd ligt het aan de ander.

  1. Mijn vriendin woont al enkele decennia in een gezellige buurt in Groningen.

   Maar vanwege de groeien-groeien-groeien-“zienswijze” van de lokale politieke “elite”, begint ze sinds een jaar of tien aardig ingeklemd te raken door studenten.

   Er aantal jaar terug (voor wij elkaar kenden) was er een zomer dat er elke avond gebarbequet moest worden. Dwangmatig barbequen was het.
   Hoop zuipen natuurlijk. En als een jonge braller bent, moet je natuurlijk na een halve krat bier in het hoofd gegoten te hebben, ook hard praten, schreeuwen en zingen.

   Gelukkig was er een bijzondere woeste buurman, na vele vriendelijke verzoeken tot matiging (volume en rook), die tot de heren doordrong.
   Ook vanwege de haar schoolgaande kinderen stond mijn vriendin op het punt verhuisplannen te gaan maken.

   Misschien is de vooroorlogse (2e) omvang van onze provinciestad (of Groot Loug = groot dorp in Gronings) van die mate, dat het onzinnig is om te denken dat Groningen een onbeperkte influx (mooi woord!) van studenten aan kan. Heeft het minder met een gebrek aan tolerantie te maken.

   Waarom de vooroorlogse omvang? Nou, studenten wonen net als andere Stad-Groningers graag in mooi vooroorlogse wijken.
   Liggen bij het centrum, en staan bekend om de mooie huizen (De Zwarte Hond kan de Amsterdamse school niet eens imiteren. Al zouden ze het keihard proberen!)

   Tenslotte twee vraagjes: bewoont u met jonge kinderen een huis dat tussen twee studentenhuizen is ingeklemd? Staat u net als ik om half zeven ‘s-ochtends al weer met een stofzuiger panden schoon te maken?

   Moi

  2. Een vriendin van mij vond niet dat studenten tussen gezinnen horen te wonen toen studenten, die boven haar wonen,’s nachts vanaf het balkon op haar terras + tuinstoelen plasten. Ze was er ook niet blij mee toen haar dochter van 3 in de tuin speelde en ze kapotte bierflesjes van diezelfde studenten vond.

 6. Bovenstaande anekdotische verhalen zijn niet op representativiteit beoordelen maar zijn wellicht een pleidooi voor wat grootschaliger studenten complexen door herbestemming van oude vrijkomende gebouwen als scholen, kerken of kantoren.
  Een andere bestemming van dan soort gebouwen zou wel eens vast kunnen lopen op de financiële haalbaarheid.

  1. Jaques;

   Je wilt niet weten welke mogelijkheden oude voormalige bedrijfsgebouwen hebben om deze om te gaan bouwen tot mooie ruime appartementen, een aantal zijn zeker geschikt om daar per verdieping een mooie ruime loft van te gaan maken. Wat te denken van kubistische kantoorschimmel, welke je vrij eenvoudig om kunt gaan bouwen tot woningen met maximaal te benutten meters door haar vormen.

   Pak de Zwarte doos nu eens, destijds ook ergens neergeplant, waarvan men nu heden tendage zou zeggen: met de kennis van nu had dit bouwsel daar nooit gebouwd mogen worden, maar dit terzijde. Dit gebouw zou je deels kunnen gaan ontmantelen om er hierna een x aantal mooie ruime appartementen met inpandige balkons/binnentuinen te gaan realiseren.

   Mogelijkheden te over, maar je moet dit als gemeentebestuur wel willen, is het niet?

   1. Het gemeentebestuur wil dat vast wel, maar heeft natuurlijk maar beperkte invloed op ontwikkelaars en bouwbedrijven. Wanneer die geen vertrouwen hebben dan gaat het niet door. Heeft niks met de gemeente te maken.

 7. Als vraag en aanbod in balans zijn, heb je nooit een probleem.
  Doordat de bouw aanbod gericht is ( we bouwen waar we op korte termijn het meeste aan verdienen ) ipv wie zoeken er een woning , laten we dat bouwen.
  In de crisis moet je juist renoveren. Dat levert véél meer werk op.
  Het ontkennen van de crisis (= keerpunt ) komt ons duur te staan.
  Niet mogen slopen is ook een kunstgreep.
  Wie is er bij gebaat dat je niet mag slopen?
  Kijk liever naar de woningzoekenden.

 8. Jack heeft alles met de gemeente te maken zolang je een wethouder en college hebt die niets lieVer doen dan studentenhuisvesting bouwen. Dir college is in de greep van projectontwikkelaars. Daarbij komt dat een groot deel van de raad die klakkeloos achter de wethouders aan loopt omdat ze daar de opdracht voor krijgen van hun partij. Die zijn doodsbenauwd dat ze de macht verliezen. Dat kan je zien bij de PvdA.

  1. Dat is een onjuiste veronderstelling. Gemeenten kunnen de bestemming bepalen maar binnen een bepaalde bestemming is de markt vrij om het in te vullen.

   1. Als de D66 en PvdA nu beschermde stadsgezichten maken van de complete Plantsoenbuurt en Oosterpoort, heb je een sloopmortuarium waar geen projectontwikkelaar (afgezien van brandstichting) wat tegen kan doen.

   2. Onzin, een beschermd stadsgezicht betekent niet dat je niet mag slopen. Anders zou er in de binnenstad ook niets veranderen.
    En een beschermd stadsgezicht betekent ook niet dat je niet in tuinen zou mogen bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *