Advies: één Groningse gemeente

nieuws
détail uit de kaart van Atlas voor gemeenten

Niet 23, niet 6, maar één gemeente voor heel Groningen, inclusief delen van Drenthe. Dat is het advies van het onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten, dat een nieuwe gemeentelijke herindeling voor heel Nederland heeft bedacht. De 403 gemeenten van nu worden daarin teruggebracht tot 57.

Volgens de onderzoekers is er met overdracht van taken naar gemeenten behoefte aan een sterk lokaal bestuur. De onderzoekers hun gemeenten daarom gebaseerd op de bestaande arbeidsmarkt en voorzieningen.

In die gebieden wordt nu al samengewerkt op het gebied van werk, zorg, onderwijs, winkels, cultuur en natuur. Het zou daarom ook logisch zijn, denken de onderzoekers, om ze bestuurlijk samen te brengen.

Deel dit artikel:

  1. Daar is de Koning mee bezig.
   Die houdt niet van teveel gezeur en denkt weer aan decentralisatie, het bestuur dichter bij zijn onderdanen brengen. Veel burgemeesters benoemen, dat is het.

   1. MarcS,
    fijn dat ik deze info van u mag ontvangen. Bent u dan toch uit het goede hout gesneden ? Maar toch, een commercieel bedrijf wil toch wat verdienen of leeft deze van de wind ?

 1. Mijn indeling zou 4 gemeentes zijn : West (oa, Roden & Leek tot aan Lauwersoog) , Centraal (Stad en de forenzendorpen als Haren, Aduard , Zuidhorn(?) Bedum , Meerstad , Ten Boer) Noord (Zoutkamp tot en met Delfzijl& Winschoten) en Oost (HS , Veendam , Menternwolde , Ter Apel , Pekel en Stadskanaal)
  Een goed gemeente herindeling gaat niet langs de oude grenzen van de huidige gemeentes. Maar op basis van de streken die het best bij elkaar passen. Als je naar de geschiedkundige, culturele (dus ook wel mensen profiteren het meeste van de cultuurvoorzieningen in de stad) en economische indeling van de provincie kijkt lijkt me dit ruwweg de beste indeling ?

  1. Is Winschoten dan ook een veenkoloniale stad ? Nouja dan kan het beter bij Oost idd. Nouja ‘oude’gemeente grenzen tellen wat mij betreft niet. Maar Winschoten doet mij meer aan Delfzijl/ Appingedam denken dan aan bv Veendam.

   1. Winschoten is geen Veenkoloniale stad. Wel is het een stad die meer verbonden is aan het zand en veen dan het noordelijker klei

    (Hoewel Oldambt natuurlijk wel tot het verzorgingsgebied van Winschoten hoort)

   2. Erik, ik zou toch ‘s op de kaart gaan kijken. Winschoten ligt veel dichter bij Veendam dan bij Delfzijl/Appingedam. Ik ben deels opgegroeid in Delfzijl, ik kan verklappen dat je dan niets met Winschoten hebt. Totaal ander gebied. Nou heb ik ook niets met Delfzijl, maar dat is weer een ander verhaal…

   3. Niks mis met Winschoten.

    Delfzijl heeft zeker potentie, maar door zeventig jarig wanbeleid van de PvdA op stedenbouwkundig gebied als deze kitsch:

    http://straatkaart.nl/9933PS-Balticpark/media_fotos/niew-winkelcentrum-wending-delfzijl-noord-VNd/

    waar Delfzijl vroeger een stoere, en volgens Maigret Noords aandoende, stadje was dat helaas door krijgsgeweld aan het eind van WO II ernstig beschadigd geraak was, blijft het helaas misgaan.

    Anderhalf jaar terug was bij het vrijdagse discussie programma van RTV Noord een bestuurder (?) uit Delfzijl. Deze man stelde serieus dat ze mensen uit Amsterdam nodig hadden om te kijken wat er Delfzijl gedaan kon worden.

    Serieus, in 2012* had je dus nog zulke hele platte (gevoelsmatig) PvdA apparatsjiks die nog niet de romantiek van (oude) industriële en handelsgebouwen begrepen, en dat hun met-de-bek-verteld moest worden. Om te huilen eigenlijk.

    Bij de volgende provinciale statenverkiezingen moet die Moorlag, die met zijn uiterst onbetrouwbare dichtgeknepen oogjes, maar eens met zijn PvdA het provinciehuis uitgejaagd worden.

    Moi

    *) In de jaren zeventig was ik als klein jongetje al hevig gefascineerd door die mooie oude rode fabrieken. Als een van de eerste bewoners (was een peuter/kleuter)va Lewenborg was ik altijd gefascineerd door deze werf van Niestern en Sander

    http://members.home.nl/adriana-shipping/Photo/HAVENS/GRONINGEN-8A.gif

    Waarom heeft een beetje gevoelige en intelligente kleuter meer kijk dingen als de waarde van romantische bebouwing dan een gemiddeld Gronings PvdA lid?

    Klop het misschien (Sorry Sjoerd Koster) dat wij Groningers toch een plat-materialistisch volkje zijn?

 2. 1 gemeente? Omdat we op papier de armste provincie zijn zeker?
  Eerst achterstallig geld uit de gasopbrengsten terug geven zou ik zeggen!

 3. Beste reaguurders.

  Ga nou niet de kooltjes uit het vuur halen ( om alvast “jouw” indeling te ventileren) voor enkele mafkezen, die het onzalig balletje opgooien voor grotere gemeentes.
  We weten met zijn allen wat dat zal ons brengt ten nadele de direct betrokkene.

  Geen inspraak meer op lokale belangen en men zal voor U beslissen ( veel verderop in de belangen piramide) zonder rekening te houden met UW ( lokale bewoners) en hun belangen.

  Kijk maar wat “onze “?? Minister Kamp doet.
  U kent hem wel die ( overbetaalde ) werknemer van de BV Nederland, waarvan ik hier een deel plaats incluis hun Miljarden omzet ( peiljaar 2013)

  1 Royal Dutch Shell 347.339
  2 Unilever 46.467
  3 LyondellBasell 36.588
  4 Koninklijke Ahold 30.271
  5 AEGON 20.992
  6 ING Groep 18.829
  7 Achmea 18.802
  8 SHV 17.362
  9 Heineken 17.123
  10 Randstad 17.086
  11 Akzo Nobel 15.697
  12 Rabobank 13.378
  13 Koninklijke KPN 13.163
  14 Argos Groep 10.237

  Heb ik alleen geplaatst die BOVEN de 10 Miljard omzet per jaar hebben.

  Het schijnt heel normaal te zijn, dat diegene die de macht hebben ( ons kabinet en vazallen van bovenstaande bedrijven en nog veel meer), probeert om een zo klein mogelijk clubje van onderliggende dwarsliggende partijen te realiseren.

  Dan wordt het overzichtelijker en kan men die boel beter controleren en eventueel traineren.

  Hoe kleiner het clubje ..hoe minder weerstand er wordt opgeworpen ten aanzien de plannen van de machthebbers.
  De onderliggende kleine groepjes en lokale belangen, zullen monddood gemaakt worden ten gunste van de landelijke machthebbers ( lees bedrijven) en politiek.

  Het onzalig plan om minder gemeentes te hebben is niets anders dan nog meer rechten om zeep te helpen van de lokale bewoners.
  Er zullen regels en wetten worden gecreëerd die de lokale bewoners 100% schaakmat zullen zetten.

  De bewoner betaald ( zoals altijd).

  Men krijgt er ( bij eventuele schade ) weinig of niets voor terug.
  U denkt/zegt “jij lult uit je nek Strobosje” ..kijk dan hoe Brussel omgaat met ONZE belangen.

  De regels van Brussel hebben totaal niets meer te maken met wat er werkelijk speelt op lokaal niveau.
  En zij beslissen… ZOMAAR.!! zo lijkt het.

  Atlas komt met het achterlijk advies van één gemeente, totaal voorbijgaand dat zoiets al bestaat.
  DAT HEET PROVINCIE..!!!,
  onderzoeksbureau Atlas.

  Men ziet ook direct via de ( non) acties van de NAM en weigering voor steun ( toen) voor aluminium bedrijf Aldel hoe men omgaat met provinciaal belangen besloten door ons ( van Groningen) afhankelijk BV Nederland.
  Ze pikken alles en je krijgt er (bijna) niets voor terug.

  De ondernemers in Nederland, huren buitenlanders in ( indirect opgelegd door Brussel) om voor MEER WINST ( goedkopere werknemers) projecten te realiseren.

  Met als gevolg dat de werkeloze Nederlander vanachter de geraniums mag toekijken hoe het geld naar de koppelbazen gaat en de ondernemers ten koste van BV Nederland.
  ???
  Via de ingekomen belastingen krijgen de werkeloze arbeiders hun uitkering.
  Wie betalen die belastingen ??
  Het geld verdwijnt naar de Oostbloklanden terwijl er hier steeds meer werkelozen komen.

  JUIST.!!
  Hoe dan ook…
  De top van de Piramide van( BV Nederland) schuwt er niet voor om zijn onderdanen te structureel te bedriegen /bestelen/misleiden/voor te liegen.

  Vandaag “vannacht”hebben wij een schoolvoorbeeld gezien de perikelen ten aanzien van de zorg_WET.

  Zorg… met kleine letters… WET..!! met GROTE letters.
  Zorg Amehoella ..WET …VERPLICHTING…!!!
  Ten koste van VEEL lokaal LEED.

  De democratie is vannacht ( openlijk ) onder de zoden geschoffeld.
  De top van de piramide bepaald.
  De macht laat zijn tanden zien en U heeft geconstateerd dat er van een democratisch parlement niets meer over is.

  Welkom in de dictatuur.

  Het begint met minder gemeentes ( dankjewel Atlas)
  Men begint Nu in te zien wat voor VUIL spel er wordt gespeeld.

  Wie dat Nu nog niet door heeft…..
  Het wordt tijd dat de schellen U van de ogen valt…

  BV Nederland: komt RUIM binnen Uw comfort zone..zodra U bij de voedselbank staat.

  Prettige dagen ( of is dat niet meer op zijn plaats)?

  1. Wat zouden de vrijmetselaars hiervan denken?
   Kijk maar uit, straks krijg je een extra dosis van een chemtrail over je uitgestort door aliens of de Bilderberggroep.

 4. Nouja Winschoten dan maar Oost ondanks het klei. Maar dat was voor mezelf ook niet belangrijkste aan mijn 4 gemeenten indeling. Ik vind dat als alleen Ten Boer en of Haren bij Groningen zou komen de verhouding te scheef is. Deze twee gemeentes zouden maar enkele zetels in de nieuwe gemeenteraad hebben? Dan heb ik er liever nog wat meer forenzen dorpen bij als Bedum, Aduard , Peize en eventueel Zuidhorn. Of voeg helemaal geen gemeentes toe aan de stad. Het doel was toch gemeentes met 150.000+ inwoners te creeëren ? Daar voldoet de stad al ruim aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *