“Mag hij echt niet door rood rijden?”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Verveelde gezichten dinsdagochtend in de trein. Door een wisselstoring is er een tijdlang geen treinverkeer mogelijk tussen de stad en Zuidhorn. Ook de treinen richting Delfzijl ondervinden hinder. “Mogen we echt niet door rood rijden?”

Het is 08.50 uur als op perron 1 de reizigers de trein richting Delfzijl instappen. “Dames en heren”, zegt de machinist via de intercom. “Voor we kunnen vertrekken moeten we even wachten op een tegemoetkomende trein.” Als na tien minuten de bewuste trein binnenrijdt, kan er eindelijk vertrokken worden.

Luid claxonerend komt de trein van vervoerder Arriva in beweging. Politieagenten maken ondertussen de spoorwegovergang bij de Paterswoldseweg vrij. Door de storing blijven ook de overwegen dicht zitten, waardoor politiemensen het verkeer in goede banen moeten leiden. “Wat een lange rij mensen”, zegt een tiener die door het raampje kijkt die de cabine van de machinist scheidt van de reizigers. Terwijl tientallen fietsers staan te wachten, krijgt de jongen bewondering voor het beroep van machinist. “Wat veel knopjes en handeltjes”, zegt hij tegen twee leeftijdsgenoten die bij hem voor het raam komen staan.

De trein nadert ondertussen de Peizerweg, remt af, en komt vlak voor de spoorwegovergang tot stilstand. “Dames en heren, we staan te wachten voor een rood sein en we moeten even wachten op de verkeersleiding tot die er een ander kleurtje van maken”, laat de machinist via de intercom weten. “Hè bah”, zegt één van de drie die alle handelingen van de machinist probeert te volgen. “Het is al negen uur geweest, en over twintig minuutjes heb ik een belangrijke toets. Zou hij echt niet door rood mogen rijden?” Haar twee klasgenoten denken dat dit echt niet kan. “Je rijdt toch ook niet met je auto door rood?”

Na vijf minuten zet de trein zich weer in beweging, waarna station Groningen Noord al snel opdoemt. “Toch wel heel knap van die machinist dat hij zo rustig weet te blijven”, zegt één van hen, waarna ze de trein uitstappen en in de richting van het Gomarus College lopen waar die moeilijke toets wacht.