“Oppassen dat ik niet met de hamer op mijn vinger sla”

Uiterst geconcentreerd werd er maandagochtend gewerkt in de werkplaats van de Hortus in Haren. “We zijn bezig met het maken van nestkastjes voor de vogels”, zegt één van de enthousiaste kinderen die op de workshop is afgekomen.

Het project wordt begeleid door educatie coördinator Arnold Voerman. “We hebben hier in de Hortus al verschillende nestkasten hangen, maar er moeten voor de komende winter periode meer bij. Met name de gekraagde roodstaart, de bonte vliegenvanger en de boomklever kunnen wel een onderkomen gebruiken. Daarom hebben we besloten om de hele week deze workshop aan te bieden, en het loopt gelijk al geweldig.”

Tom is één van de kinderen die naar de Hortus is gekomen. “Het gebeurde eigenlijk spontaan”, vertelt hij. “Mam had het erover en het leek mij ontzettend leuk. Ook omdat mijn vader bouwvakker is.” De nestkasten worden gemaakt met op maat gezaagde onderdelen die door vrijwilligers zijn voorbereid. “Wat wij eigenlijk alleen doen is het in elkaar zetten. Zeg maar het timmeren.”

Voerman is trots op het resultaat. “Als ik het eindresultaat zie, dan ben ik heel erg tevreden. En het is ook heel mooi om kinderen zo enthousiast bezig te zien. Want dat is dit project natuurlijk ook: kinderen kennis laten maken met de natuur, en even achter die spelcomputer vandaan te trekken.” Het bouwen van nestkastjes kan deze hele week nog in de Hortus in Haren.