Qbuzz trekt boetekleed aan

Vervoerder Qbuzz heeft het boetekleed aangetrokken rondom het incident met de gehandicapte reiziger Meindert Witthoff uit Australië, die met zijn rolstoel geweigerd werd in de bus.

Zowel in Stadskanaal als in Groningen mocht hij met zijn rolstoel de bus niet in. De leiding van Qbuzz zegt dat niet goed genoeg met de chauffeurs is gecommuniceerd dat een rolstoel de bus wel in mag en een scootmobiel niet.

Om de kou uit de lucht te halen gaat Qbuzz een gesprek aan met de chauffeurs en met Witthoff, die op familiebezoek in Nederland is.

Deel dit artikel:

 1. Op de website van QBuzz staat het volgende. Ze weigeren hier geen elektrische rolstoelen:

  Rolstoelen

  Onze bussen zijn toegankelijk voor rolstoelers. In al onze bussen is plaats voor maximaal één klant in een rolstoel. De stad- en streekbussen (rode bussen) hebben een lage instap en zijn voorzien van een gemakkelijk uitklapbare plank voor de rolstoel. De Qliners (blauwe bussen) hebben geen lage instap en plank, maar zijn voorzien van een lift. Om ervoor te zorgen dat er geen onveilige situatie ontstaat gelden de volgende regels voor het reizen met een rolstoel in onze bussen

  U moet zelfstandig de bus in- en uit kunnen gaan of met hulp van een medereiziger.
  De rolstoel moet op de rolstoelplaats passen. U gaat met uw rug tegen de rijrichting in staan.

  Om uw reis met de bus zo voorspoedig en veilig mogelijk te laten verlopen, vragen wij u daarnaast even stil te staan bij de volgende aandachtspunten en tips.

  Laat bij de halte duidelijk zien dat u met de bus mee wilt. Steek bijvoorbeeld uw hand goed zichtbaar op.
  Bij de achterdeur van de bus zit een speciale knop. Als u hierop drukt, ziet de buschauffeur dat er een klant in een rolstoel voor de deur staat en graag mee wil. Als u op de knop drukt, verschijnen er rode en groene lampjes. Laat u de knop weer los, dan blijven de groene lampjes branden. Zo kunt u zien dat u hard genoeg gedrukt heeft.
  Bij de achterdeur zit ook de plank waarmee u gemakkelijk de bus in kunt. U kunt uw medereiziger of een andere klant uit de bus vragen u te helpen.
  Als u de bus wilt verlaten, kunt u gebruikmaken van de speciale stopknop voor rolstoelers. Als u de knop indrukt, verschijnen er rode en groene lampjes. Laat u los, dan blijven de groene lampjes branden. Zo kunt u weer zien dat u hard genoeg gedrukt heeft. De chauffeur ziet dan dat u eruit wil.

  Scootmobielen

  Het is helaas niet mogelijk om met een ‘gewone’ scootmobiel gebruik te maken van onze bussen. Dit is voor zowel de klant in de scootmobiel als de andere klanten in de bus niet veilig. Met een een opvouwbare scootmobiel kunt u wel in onze bussen reizen. Hiervoor gelden dezelfde regels en aandachtspunten als bij het reizen in een rolstoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *