sloop oude sociëteit Vindicat loopt vertraging op

Er is dinsdag asbest gevonden in de oude sociëteit van Vindicat aan de Grote Markt, hierdoor moet de sloop van het gebouw nog een weekje wachten. De slopers moeten nu eerst in kaart brengen hoeveel asbest er is, om het daarna te verwijderen. 

De asbest werd gevonden in de muren rond de schoorsteen. Maandag is BAM begonnen met de sloop van de oude sociëteit, het balkon ligt er inmiddels al af. Ook is er binnen al veel gesloopt, maar de rest moet nog even wachten tot de asbest weg is.

De sloop staat vermoedelijk een week stil.

Deel dit artikel:

 1. Kwestie van wachten tot de tegenstanders hier beginnen te roepen dat dit weer miljarden extra gaat kosten. Aan de afzetlinten te zien is er de afgelopen weken al behoorlijk wat asbest uit het pand verwijderd. Blijkbaar is er nog een stuk aangetroffen die niet op de originele tekeningen stond, en daarom niet eerder verwijderd is. Dit is eerder regel dan uitzonderingen bij een pand uit deze periode, dus ik acht de kans dat dit ingecalculeerd was op 99%, waardoor er eigenlijk niets aan de hand is.

 2. Maarten

  Als je naar het fraaie gebouw rechts op de foto kijkt(dat van Springs), en je haalt die ellende van Vindicat-nieuwbouw even voor het geestesoog, dan kun je toch moeilijk voor Monstrum plus nieuwe Oostwand te zijn.

  Met vriendelijke groet

  1. Waarom probeer je toch steeds jouw mening aan anderen op te leggen. Laat iedereen lekker voor zichzelf bepalen wat hij mooi vindt. Er zijn genoeg redenen om tegen te zijn, maar ”ik vind het niet mooi dus het is niet mooi” is geen goede reden.

   1. De stedenbouwkundige genadeslag/doodssteek voor het kleine historische centrum van onze stad is – voor mij – veruit de belangrijkste reden om tegen de plannen te zijn.

    Een historisch centrum is één van de belangrijkste vestigingsredenen, en één van de redenen om buitenregionaal te gaan winkelen (toerisme). Het laatste is een voorwaarde voor de subsidie voor de onzalige plannen, want net als eerste zorgt het voor geld in het laadje.

    Als ik moet kiezen tussen een prima wederopbouwwand van de grote Grandpré Moliere of het ROEZ vriendje Muller die verantwoordelijk is voor deze Almere-achtige gribus

    http://www.ibvvenema.nl/upload/De_Frontier/p9032035.jpg

    Dan is mijn keuze snel gemaakt.

    Net zoals de keuze tussen het mooie “Springs”-pand ontworpen door een architect uit een tijd dat het architectuuronderwijs nog wat voorstelde, en men nog architectuurgeschiedenis onderwezen kreeg:

    http://grotemarktgroningen.files.wordpress.com/2013/06/b82853291z-1_20130604233256_000gvjl0m33-2.jpg

    en

    de massale bagger van De Zwarte K***r (door de redactie verwijderd)

    http://www.ukrant.nl/wp-content/uploads/2014/04/Vindicat-pand.jpg

    ook snel gemaakt is.

    Met vriendelijke groet

   2. Nu doe je het weer. Dat jij die nieuwbouw niet mooi vindt betekend niet dat het de ”genadeslag genadeslag/doodssteek voor het kleine historische centrum van onze stad” is.
    Dat is een mening onderbouwen met een mening.

   3. Over tien jaar zullen aanzienlijk minder Duitse toeristen de moeite nemen om naar het door de PvdA verwoeste Groningen te gaan. Daar durf ik een weddenschap op af te sluiten.

    Maar… dat het vervangen van een historisch interessante* Oostwand… het platslaan van een school van Mulock Houwer (uit 1922)… het platslaan van een concertzaal uit 1790… het achter De Linie/IJburg achtige gevels wegdrukken van historische achterkanten (Poelestraat)… en bouwen van een “modernistische gevaarte” dat door zijn omvang de historische context van ons centrumpje ernstig aantast… het historisch karakter van ons stad een zware klap geeft, hoeft verder geen betoog.

    Met vriendelijke groet

    * Dit is subjectief. De wederopbouwperiode vind ik interessant. Een ‘eerlijke’, ‘eenvoudige’ periode waarin mensen letterlijk de handen uit de mouwen staken. Interessant omdat lichaamsbeweging delen in de hersenen stimuleert waardoor klachten van PTSS minder worden.
    Vraag me bij het zien van wederopbouwpanden vaak eventjes af hoe zeer de bouw van deze panden hebben bijgedragen aan het over een oorlogstrauma heen komen. Het gaf de arbeiders waardigheid en (biochemisch gezien) door lichaamsbeweging groei van verbindingen in de hersenen op plekken die de klachten van trauma’s verminderen.

    Onder andere door deze historische-psychologische component, en het feit dat het onderwijs vroeger veel betere architecten opleverden, maakt dat ik dus voor wederopbouwgevels ben. Helaas zitten er in de Groningse raad vooral ambitieuze, holle vaten, en hoef je als Stadjer geen steun vanuit de raad voor het behoud van het mooie, historische en karakteristieke te verwachten.

 3. Voorlopig maar niet vertoeven op de Grote markt met al die asbestpollen, onzichtbaar door de lucht zweven.

  Wat vervolgens door de overheid wordt afgedaan als longkanker als gevolg van het vele roken, om daarmee als overheid volledig mbt de luchtkwaliteit (fijnstof) buiten schot te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *