“M&O is moeilijk, maar dan heb ik het ergste ook maar gehad”

Met verhoogde hartslag neemt hij plaats op zijn stoel in de gymzaal van het Wessel Gansfortcollege. Op zijn tafel een aantal velletjes papier, een fles drinken en een groen kaartje met daarop zijn naam en leerlingnummer. “Dit wordt gewoon één van de moeilijkste examens”, zegt Thimo Koster.

Koster is één van de Havo-leerlingen die maandagmiddag eindexamen deed in Management & Organisatie. “De afgelopen weken heb ik echt heel hard gestudeerd. M&O is een vak waar heel veel ingewikkelde begrippen bij gebruikt worden, en die moet je voor zo’n examen wel paraat hebben.”

Dat het moeilijk gaat worden is iets wat docent Eltjo Smit vaker hoort. “In principe is het een heel standaard examen, maar er zitten een aantal hele pittige dingen in die het moeilijk maken”, zegt Smit. Terwijl steeds meer leerlingen de zaal binnenlopen en hun plaats opzoeken, ziet Smit duidelijk de zenuwen en de spanning op de gezichten. “Toch denk ik dat het wel goed komt. Zolang ze rustig blijven kan er niet zo heel veel mis gaan.”

Koster rekent ondertussen uit dat hij nog een stuk of zeven examens te gaan heeft. “We sluiten af met muziek, maar daar kijk ik niet zo tegen op. Ik drum namelijk al een aantal jaren. M&O is gewoon het lastigste examen. Maar ach, dan heb ik het ergste ook maar gehad.”