Voornaamste taak nieuw college: Hervormen!

De voornaamste taak aan het nieuw te vormen college van Burgemeester en Wethouders wordt hervormen. De burger is gefrustreerd en loopt te vaak tegen de gemeente op, is een veelgehoorde opvatting.

Dat viel breed te beluisteren tijden het debat over het nieuw te vormen college in de gemeenteraad maandagmiddag. Ook de PvdA wil de bestuurscultuur in de stad veranderen. Naast veel zorgen over de economie , de werkgelegenheid, de participatiesamenleving, zorg en de jeugdzorg wil de raad ook aandacht voor “Grote Projecten.” Volgens winnaar Jetze Luhoff van D66 moet informateur Hayo Apotheker op zoek naar een combinatie van partijen die die agenda kunnen opstellen. Dat college moet breed gedragen worden. Volgens veel partijen in de raad moet er eerst met de winnaars van de verkiezingen gepraat worden.

D66 en SP liggen dan voor de hand maar dan moeten er wel partijen bij. De VVD zou het liberale gedeelte in de coalitie kunnen versterken. Uitgerekend de verliezers, VVD en PvdA, kunnen die club aan een meerderheid helpen. GroenLinks valt dan buiten de boot, tenzij D66 kiest voor de Groenen i.p.v. de SP. Het college aan een meerderheid helpen met CDA en CU en de Stadspartij levert veel versnippering op. Alle partijen houden hun kaken voorlopig nog stevig op elkaar.

De raad benoemt de informateur tijden de vergadering van donderdag.