PvdA en SP willen schoonmaker in dienst van gemeente

De PvdA en de SP willen het schoonmaakpersoneel weer in dienst nemen bij de gemeente. Dat hebben beide partijen aan burgemeester en wethouders gevraagd, ze willen dat het college onderzoekt wat hiervoor nodig is.

Aanleiding voor de actie van de SP en de PvdA zijn de problemen rondom de recente aanbesteding van het schoonmaakwerk. Op initiatief van SP-raadslid Jimmy Dijk en PvdA-raadslid Carine Bloemhoff heeft de gemeente eerder de Code Verantwoord Marktgedrag ondertekend. Dit om te voorkomen dat schoonmakers bij een nieuwe aanbesteding de dupe zouden worden. Toch liep het in het najaar mis, het gevolge is dat de schoonmakers in de helft van de tijd het werk moeten doen.

Volgens Bloemhoff en Dijk moeten schoonmakers gewoon met respect behandeld worden net als elke andere werknemer van de gemeente. De tijd van alles privatiseren, verzelfstandigen, uitbesteden en taken afstoten is voorbij, vinden zij. Het Rijk geeft als het gaat om de schoonmaak, beveiliging, catering en post- en koerierdiensten het goede voorbeeld door deze taken niet meer openbaar aan te besteden maar in te besteden. Zo zorgt het Rijk ervoor dat er ruim 3350 vaste arbeidsplaatsen voor mensen in de lagere loonschalen bij komen.