Grote zorgen Raad door aardgaswinning

Volgens burgemeester Ruud Vreeman moet alle schade als gevolg van eventuele aardbevingen worden vergoed. Dat zei hij woensdagmiddag tijdens een spoeddebat over de gevolgen van de aardgaswinning. Er zijn in de stad zo’n 700 schademeldingen. In totaal heeft de NAM 12.000 meldingen ontvangen.

Het debat was aangevraagd omdat duidelijk werd dat de stad bij zwaardere aardbevingen forse risico’s loopt. Dat meldde inspecteur Jan de Jonge van het Staatstoezicht op de Mijnen afgelopen vrijdag in het NRC Handelsblad. Vreeman kondigde een acht-stappenplan aan in verband met mogelijke schade die de stad loopt. De huizen in Meerstad moeten mogelijk ook aardbevingsbestendig worden gebouwd en dat kost 10.000 euro per huis. Voor de 6700 huizen die straks in Meerstad staan, is dat in totaal 67 miljoen euro. Volgens Vreeman moet de NAM dat vergoeden. Er moet ook bekeken worden, via een expertmeeting, welke maatregelen genomen moeten worden voor bestaande bouwwerken en op welke plekken er risico’s zijn voor gebouwen, dijken en andere bouwwerken. In de stad liggen ongeveer 10.000 woningen in het risicogebied.

Alle partijen in de Groninger gemeenteraad maken zich zorgen. Ze willen een betere informatievoorziening voor de Stadjers. Ook willen de partijen er bij het kabinet op aandringen om het gebruik van alternatieve energie veel sneller in te voeren en eventueel regelgeving daarvoor soepeler te maken. Burgemeester Ruud Vreeman is blij met de ‘breed gedragen bezorgdheid.’ De gemeente gaat samen met de provincie en andere Groninger gemeenten een zienswijze indienen bij het Rijk. Ook gaat de stad samenwerken met de negen gemeenten in Noordoost-Groningen die nu al gezamenlijk optrekken in het aardgasdossier.