Parcival College boos om rapportcijfer Dronkers

Het Parcival College uit de stad is boos op onderwijssocioloog Jaap Dronkers. Dronkers gaf de VWO-opleiding van de school afgelopen weekend een 3,5. Vorig jaar kreeg de school nog een 9,0. Volgens de school klopt dat niet.

“Ik ben afgelopen dagen in de materie gedoken, en ik kom tot de conclusie dat het gewoon niet klopt”, zegt rector Ad Slob van het Parcival College. “Uit de cijfers blijkt dat wij op een aantal kernvakken onvoldoendes scoren. Volgens Dronkers is alles wat lager is dan een 5,89 onvoldoende, terwijl dit volgens ons een 5,5 is. Daarnaast schijnen we tien vakken te hebben met te hoge cijfers op het schoolexamen, terwijl dit er maar acht zijn.”

Buiten deze onvolkomenheden zijn er meer problemen. “Wij hebben een hele kleine VWO-afdeling met achttien leerlingen”, vertelt de rector van het Romboutscollege in het Zuid-Limburgse Brunssum. “Als je een aantal zwakke broeders er tussen hebt zitten, is dit een enorme aanslag op de cijfers zoals Dronkers die gebruikt. Een kleine afdeling als die van ons kun je daarom ook nooit vergelijken met een grote zoals je die bijvoorbeeld in de Randstad vindt. Ik noem dat appels met peren vergelijken.” Rector Elly Loman van het Vathorst College in Amersfoort is het daarmee eens. “Het onderzoek op deze manier is niet waardevol. Dit geeft een te smalle kijk.”

Slob van het Parcival College heeft inmiddels contact gezocht met Dronkers. “Als dat niets oplevert dan gaan we rectificatie eisen. We hebben een slagingspercentage van ruim 93 procent. De Onderwijsinspectie is tevreden over ons. Dan kan het niet zo zijn dat een onderzoek als van Dronkers onze school in kwaad daglicht kan stellen.”