Rehwinkel en Groningen: geen gelukkig huwelijk

Het verwijt van slecht leiderschap bij de Project X-rellen, de politieke impasse bij de PvdA en een slechte dossierkennis. Het huwelijk van Rehwinkel met de stad Groningen is niet bepaald gelukkig geweest.

Peter Rehwinkel (PvdA) werd op 16 juni 2009 benoemd als de opvolger van Jacques Wallage. Rehwinkel was op dat moment al een politicus die de nodige politieke ervaring had opgedaan in de Tweede en Eerste Kamer en als burgemeester van Naarden. Vol goede moed begon hij dan ook aan zijn klus in de Martinistad. Dat het niet een makkelijke klus zou worden bleek al na een half jaar. Als een studente om het leven komt bij een grote brand in een studentenhuis aan de Oude Ebbingestraat reageert Rehwinkel emotioneel. Hij laat weten diep geraakt te zijn door het tragedie dat zich heeft afgespeeld.

Tragedies doen zich echter regelmatig voor. Raadsleden komen al snel met het verwijt dat de burgervader teveel in gesprek is met Stadjers en te weinig dossierkennis heeft. Onzin volgens Rehwinkel. Hij zou zich houden aan de profielschets zoals die opgesteld was bij zijn aantreden. Toch blijft het rommelen. Onder zijn leiding valt het college van B&W en explodeert de bom binnen de PvdA, waardoor verschillende prominenten moesten opstappen.

Als Rehwinkel afgelopen voorjaar bekend maakt geen tweede ambtstermijn te ambiëren is dat voor veel mensen geen verrassing. Verschillende prominente Stadjers voorspellen ook dat het aftreden wellicht dichterbij zou zijn, dan we zouden verwachten. Nu blijkt dat zij gelijk hebben gekregen, want donderdag werd bekend dat Rehwinkel per 1 november stopt als burgemeester.