Groninger raadslid persona non grata in Rusland

nieuws

GroenLinks-raadslid Kris van der Veen mag de komende drie jaar Rusland niet in. Dat schrijft hij op zijn weblog. Het raadslid werd twee weken geleden met drie anderen in Moermansk gearresteerd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘homopropaganda’.

De vier waren in Moermansk om een documentaire te maken over de situatie van homoseksuelen in Rusland sinds daar strenge anti-homowetten zijn aangenomen. Na een dag werden ze, zonder te zijn aangeklaagd, vrijgelaten. Een harde schijf met materiaal voor de documentaire werd in beslag genomen.

Volgens de lezing die Van der Veen van de Russische autoriteiten heeft gekregen, had hij een verkeerd visum aangevraagd. Van der Veen laat samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken of er nog aan het inreisverbod te doen is.

Van der Veen zegt ook dat hij gewraakte documentaire 5000 Roebel er wel gaat komen, ondanks het in beslaggenomen materiaal. Op maandag 19 augustus zullen de eerste beelden tijdens Noorderzon vertoond worden. Dit in aanwezigheid van onder andere Rusland-correspondent Olaf Koens en Europarlementariër Marije Cornelissen.