Politiek in de bres voor Sammy

Groningse politici zijn niet blij met het bericht dat de 17-jarige Sammy Manzi samen met z’n moeder Chantal dreigt te worden uitgezet naar Burundi. Volgens hen moet Sammy onder de Kinderpardonregeling vallen.

“Hier heb ik eigenlijk geen woorden voor, het is schrijnend dat iemand die probeert deel uit te maken van de maatschappij, zo in onzekerheid zit,” aldus Inge Jongman van de ChristenUnie. Zij en Kris van der Veen van GroenLinks willen druk uitoefenen op staatssecretaris Fred Teeven die over de regeling gaat om Sammy in Nederland te houden. Ook Carine Bloemhoff van de PvdA is geschrokken: “Eigenlijk zou het niet moeten kunnen dat iemand zo lang in onzekerheid zit.” Ze vindt dat haar partij in Den Haag erop moet toezien dat de kinderpardonregeling volgens afspraak wordt uitgevoerd.

Acht jaar geleden is Sammy met zijn moeder uit Burundi gevlucht nadat Sammy’s vader en andere familieleden waren vermoord. Sammy heeft in Nederland zijn draai gevonden en is gekozen tot leerling van het jaar op het Noorderpoort. Chantal is hertrouwd met een Nederlandse man, waarvan ze een zoontje van vijf heeft. Toch is de situatie onzeker.

Als Sammy in aanmerking komt voor de Kinderpardonregeling zullen hij en z’n moeder in Nederland blijven. Het gezin verwacht voor september te weten waar ze aan toe zijn.