“Nieuwe situatie Bloemsingel onduidelijk en gevaarlijk”

Buurtbewoners van de wijk Binnenstad-Oost zijn niet blij met de onlangs gerealiseerde herinrichting van de Vrydemalaan en de Bloemsingel. Volgens hen is de nieuwe situatie onduidelijk en gevaarlijk.

Sinds 1 juli kunnen automobilisten niet meer gebruik maken van de Anthonius Deusinglaan, maar moeten ze via de Vrydemalaan rijden. Daarbij mogen ze niet de Bloemsingel inslaan, want daar mogen alleen bussen langs. “Kijk daar gaat er weer één”, zegt buurtbewoner Rob Dijkshoorn terwijl hij naar een busje van een bouwbedrijf wijst. “Dagelijks gaat het om honderden auto’s die zich niets aantrekken van de verbodsborden.”

30 Kilometer zone
Annelies de Wijk is woordvoerder van de bewonersvereniging Binnenstad-Oost en volgens haar is dit niet de gewenste oplossing. “Dat de Bloemsingel een busbaan is geworden, dat vinden wij prima. Maar dat er desondanks nog gewoon auto’s rijden, en de weg niet ingericht is als een dertig kilometer zone terwijl dit wel afgesproken is, vinden wij een grote tekortkoming.”

Gevaarlijk
“Dit gaat ook gevaarlijke situaties opleveren”, zegt Dijkshoorn. “Straks na de zomervakantie rijden hier tientallen bussen per uur langs, gaat het fietsverkeer enorm toenemen, en zullen ook veel automobilisten voor deze verboden route kiezen. Dat wordt ontzettend uitkijken op de kruisingen.”

Moment van wennen
De dienst ROEZ van de gemeente Groningen laat weten bekend te zijn met de situatie. “Wij houden de situatie constant in de gaten en we beschouwen deze periode als een inwerk-periode, waarbij iedereen aan de nieuwe situatie kan wennen. Buurtbewoners die klachten hebben roepen wij op zich bij ons meldpunt te melden”, aldus een woordvoerder.

Bussluis als oplossing
De buurtbewoners willen daar niet op wachten. “We hebben eind juni een brief gestuurd naar de gemeente, maar daar hebben we nog geen reactie op ontvangen”, zegt Dijkshoorn. “De politie moet gewoon strenger gaan handhaven, er moeten duidelijke verkeersborden komen en misschien moet men overwegen om een bussluis aan te leggen, zodat auto’s er daadwerkelijk niet meer langs kunnen.”