Groninger Museum zet verzetsstrijdster in spotlights

Het Groninger Museum laat de komende weken een aantal bijzondere portretten zien. Het zijn beeltenissen van de Groningse verzetsstrijder Anda Kerkhoven die gemaakt zijn door Johan Dijkstra.

Kerkhoven groeide op in Indonesië en kwam in 1938 naar Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij een verzetsgroep. De Sichterheitsdienst snapte haar in december 1944. Maanden vol zware verhoren en martelingen in het Scholtenhuis wachten, zonder dat ze informatie prijs gaf. In maart 1945 werd ze samen met verzetsstrijder Gerrit J. Boekhoven gefusilleerd nabij Glimmen.

Omdat Kerkhoven een grote belangstelling had voor kunst en zelf daar ook in creatief was, heeft ze verschillende keren geposeerd. Drie portretten van haar worden deze weken tentoongesteld in het Groninger Museum. Eén van de portretten is aangekocht door het Groninger Museum.