Website 112groningen.nl tien jaar in de lucht

Het is deze maand precies tien jaar geleden dat de website 112groningen.nl online werd gebracht. Een gouden formule zo blijkt achteraf, want met 50.000 unieke bezoekers per dag is het een groot succes.

“Eigenlijk begon het fotograferen van 112-voertuigen al veel eerder”, vertelt oprichter en website-eigenaar Martin Nuver. Als tiener luisterde hij al naar een scanner die bij zijn buurman stond. “Maar het begon echt te kriebelen hier in de Noorderstationsstraat. In 1999 brak er brand uit in een bovenwoning waar ik wat foto’s van maakte. Journalist Rob Zijlstra van het Nieuwsblad van het Noorden vroeg of hij het rolletje mocht hebben, en de volgende dag stond mijn foto in de krant.”

Het moment van roem smaakte naar meer. In 2003 bracht Nuver als één van de eersten in Nederland een 112-website in de lucht. “Achteraf kun je zeggen dat het een gouden greep is geweest. Mensen vinden, hoe bizar het ook klinkt, leuk om naar andermans ellende te kijken. Branden, ongelukken en dieren in nood. Wij voorzien in een behoefte.” 112groningen.nl Is allang geen eenmansbedrijf meer. “Dankzij een groot netwerk van vijftig fotografen en vijf cameramensen kunnen we van iedere inzet verslag doen. Het zijn echt mensen waar ik trots op ben. Zonder hen was dit nooit gelukt.”

De komst van de website had voor hulpverleners behoorlijk wat gevolgen. “Als wij ter plaatse komen dan staan de fotografen er vaak al”, vertelt Hans Coenraads van de Groninger brandweer. “Iedere inzet, iedere handeling die wij doen wordt vastgelegd. En dat is geweldig materiaal. Niet alleen voor zelfreflectie hoe wij beter op kunnen treden, maar ook hoe incidenten ontstaan kunnen zijn. Gelukkig hebben we een heel goed contact met Martin Nuver waardoor we heel makkelijk ook gebruik kunnen maken van deze foto’s. Wat dat betreft de hartelijke felicitaties en dat hij nog heel lang door mag gaan.”

En met dat doorgaan zit het ook wel snor. “Er komen nog zeker tien jaar bij. We gaan door”, aldus Nuver.