MBO-studenten: “Een geschikte stageplek vinden is een drama”

Ze zitten met de handen in het haar: de MBO-studenten. Door de economische crisis wordt het voor hen steeds lastiger om een geschikte stageplaats te vinden die bij hun leerdoelen aansluit.

“Ik denk dat ik een stuk of dertig brieven verstuurd heb”, zegt MBO-student Roy Greven van de opleiding Mediavormgeving. “Iedere keer krijg je te horen dat er geen plaats is, of dat er geen mogelijkheden zijn.” Emiel Zuidhof, die een opleiding volgt tot administratief medewerker, onderstreept het verhaal. “Ik heb na lang zoeken een stageplaats in Drachten gevonden. Geweldig natuurlijk, maar het betekent wel dat ik iedere dag veel moet reizen.”

Steeds vaker bemiddelen
Bij stagebemiddelingsbureau OTP is het een bekend verhaal. “Wij zijn partner van het Alfa College en het Noorderpoort College en zij vragen ons regelmatig om inzet te plegen bij bepaalde opleidingsrichtingen”, zegt Irma Noorbergen van OTP. Volgens Noorbergen zijn de problemen het nijpendst bij de opleidingen tot financieel administratief medewerker, bouw en engineering.

Oplossing is het versoepelen van de regels
Een oplossing ligt volgens het bemiddelingsbureau voorhanden. “In Nederland zijn er hele strenge regels. Wil je stagelopen dan moet een bedrijf uit zoveel betaalde werknemers bestaan. Dat betekent dat ZZP’ers en kleine ondernemers niet de mogelijkheid hebben om stagiairs aan te nemen. Kortom verander de regels, zodat er meer mogelijkheden ontstaan.”

ROC’s en bedrijfsleven moeten stapje extra doen
Het veranderen van de regels is daarbij niet aan de gemeente Groningen. “Wij zijn bekend met dit probleem”, zegt woordvoerder Eddy Beuker van de gemeente. “Wij hebben echter niet de mogelijkheid om bedrijven te verplichten om stagiairs aan te nemen. Wat we wel doen is bemiddelen tussen ROC’s en het bedrijfsleven. En wil dit probleem getackeld worden dan mogen wat ons betreft beide partijen wel een stapje extra doen.”

600 Miljoen euro extra
Ook in Den Haag is het nieuws binnengekomen. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken maakte donderdag bekend dat hij per direct zeshonderd miljoen euro beschikbaar stelt om extra werk- en stageplaatsen te creëren.