Instellingen vrezen bezuinigingen

Veel instellingen in de stad vrezen voor voor hun bestaansmogelijkheden, dat werd gisteren duidelijk tijden een hoorzitting over de voorjaarsbrief. Het college geeft aan, dat naast allerlei andere bezuinigingen, alle instellingen in de stad die subsidie krijgen van de gemeente 10% moeten inleveren. Deze voorjaarsbrief omvat 150 miljoen euro aan bezuinigingen.

Veel insprekers gaven aan dat die 10% in werkelijkheid vaak veel hoger uitpakt. Dit omdat eerder al bezuinigingen zijn afgesproken met de gemeente en ook het rijk nog een duit in het zakje doet. Bovendien hebben ook de instellingen last van de recessie. Ook klagen zij over de tijdsdruk, pas in het najaar wordt precies duidelijk wie wat moet bezuinigen bij het begrotingsdebat, te kort daarna moeten zij de begroting voor 2014 klaar hebben. Vaak is er ook sprake van lopende contracten en die zijn ook niet zomaar op te zeggen, ze lopen soms wel door tot ver in 2014, volgens de instellingen.

Na afloop van het debat gaf wethouder Ton Schroor aan vandaag opnieuw tegenvallende cijfers te zullen bekendmaken. Bij de hoorzitting maakten 25 sprekers gebruik van de mogelijkheid hun zegje te doen.