Groningse vastgoedmarkt nog niet uit problemen

Een groot deel van de Groningse kantoren en bedrijfsruimten staat nog steeds leeg, al zijn er ook wel enige positieve ontwikkelingen. Dat blijkt uit de jaarlijks Vastgoedmonitor van de gemeente.

In 2012 zijn er met name veel meer leegstaande bedrijfsruimtes bijgekomen, waardoor nu bijna tien procent van de beschikbare ruimtes ongebruikt blijft. Het gaat om zo’n 142.000 vierkante meter, met name in wat oudere bedrijventerreinen als Hoendiep en Ulgersmaweg. De gemeente vindt de situatie zorgelijk, omdat Groningen het daarmee slechter doet dan het landelijk gemiddelde.

Ook op de kantorenmarkt zijn de problemen nog niet opgelost, maar is – zeker in vergelijking met het landelijk gemiddelde – een licht herstel te zien. 12 Procent van de Groningse kantoren staat leeg; in heel Nederland is dat 15 procent. Met name het Martini Trade Park doet het op dit moment slecht.

De gemeente houdt er rekening mee dat op zowel de kantoren- als de bedrijvenmarkt de komende jaren de situatie nog verslechtert. De gemeente zet daar tal van maatregelen tegenover. Zo worden de bestemmingsplannen wat versoepeld en worden leegstaande panden geschikt gemaakt voor studentenhuisvesting.