Brandweer: Situatie silo Suiker Unie onder controle

nieuws
Foto: Marcel Klip - 112groningen.nl

De situatie rondom de verzakte silo op het terrein van de Suiker Unie locatie Vieverlaten in Hoogkerk is weer onder controle. Dat meldt de Groninger brandweer donderdagavond.

“We hebben donderdagmiddag rond 17.00 uur GRIP 1 afgegeven”, vertelt woordvoerder Coen Vaarkamp van de Hulpverleningsdienst Groningen. “Vanuit de Suiker Unie werd aangegeven dat zij er belang bij hadden om de situatie te bespreken. Door middel van een GRIP-opschaling worden medewerkers van de hulpverleningsdienst, gemeente en waterschap opgetrommeld, waardoor er makkelijk overlegd kan worden.”

Materieel brandweer niet geschikt
De GRIP-opschaling had volgens Vaarkamp ook nog een tweede reden. “In de verzakte silo staat water en de Suiker Unie wilde weten of dit met behulp van onze dompelpomp weggepompt kon worden. We zijn met ons materieel ter plaatse gekomen, maar al heel snel werd duidelijk dat dit geen optie was. Er staat te veel water in, waardoor besloten is om groter materieel van elders in het land naar Hoogkerk te brengen.”

Geen gevaar
Volgens de woordvoerder is er geen gevaar voor de omgeving. “We zien heel duidelijk dat de silo ‘werkt’. Maar de constructie van het gebouw is heel sterk. Mocht de silo wel scheuren dan zal er water weglekken, maar dit gaat niet tot problemen leiden. Er is door de Suiker Unie een nooddijkje aangelegd, en daarnaast kan het water vrij snel naar open water afstromen. Gevaar voor de omgeving is er dus absoluut niet.”

Total loss
De in aanbouw zijnde diksaptank zakte in de nacht van dinsdag op woensdag door haar fundament. Dit ging gepaard met een hard geluid, waar veel mensen wakker van werden. Woensdag maakte de Suiker Unie al bekend dat de silo total loss is en afgebroken moet worden.