Stad en provincie eens over verdeling geld

nieuws

Het stads- en provinciebestuur hebben overeenstemming bereikt over de verdeling van de zogeheten RSP-gelden. Het geld was eerder gereserveerd voor onder andere de Regiotram en de spoorlijn Groningen-Heerenveen. De pot bleek een bron van onmin tussen stad en provincie.

Afgesproken is dat voor de verbetering van het openbaar vervoer in de stad 40 miljoen wordt uitgetrokken. 35 Miljoen wordt gereserveerd voor de aanpak van het Stationsgebied. Verder wordt de openbaar vervoersverbinding tussen Groningen en Leek verbeterd voor 20 miljoen. Dat geld wordt onder andere gestoken in de spoortunnel bij de Paterswoldseweg. Zeven miljoen wordt gestoken in een fietsverbinding tussen beide plaatsen.

Buiten de stad wordt er onder andere geld geïnvesteerd in de N355 naar Zuidhorn (zes miljoen) en de N361 naar Bedum (18 miljoen). Drie miljoen gaat naar het doortrekken van de spoorverbinding van Roodesschool naar Eemshaven en acht miljoen wordt geïnvesteerd in een snellere treinverbinding tussen Groningen en Zwolle. Daarmee moet het baanvak bij Herfte worden verbeterd. Tenslotte wordt er ook geld uitgetrokken voor een snellere treinverbinding naar Bremen en vervanging van de bruggen bij Aduard en Dorkwerd.

Bij de bedragen gaat het telkens om een indicatie. Als Provinciale Staten en gemeenteraad akkoord gaan, zullen de voorstellen verder worden uitgewerkt.