GroenLinks wil verbod op consumentenvuurwerk

Mattias Gijsbertsen van GroenLinks steunt het plan om een verbod op consumentenvuurwerk in te voeren. Dat naar aanleiding van de uitspraken van Annekatrien van de Kar van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Zij pleit voor een vuurwerkshow, georganiseerd door de gemeente en afgestoken door professionals.

Volgens fractievoorzitter Gijsbertsen zijn er jaarlijks zoveel ongevallen tijdens de jaarwisseling, dat er drastisch gesleuteld moet worden aan de traditie van vuurwerk afsteken.

GroenLinks is al langer bezig om vuurwerk onderwerp van gesprek te maken. Zo is de partij eind vorig jaar gestart met een landelijk meldpunt, waarop mensen online hun klachten over vuurwerk kwijt konden. Het meldpunt heeft ruim 80.000 handtekeningen opgeleverd, die aan de Tweede kamer aangeboden worden. Daarvan komen zo’n 2900 uit de Stad.