Westpoort krijgt groot datacentrum

nieuws
foto: Google Streetview

Industrieterrein Westpoort krijgt het eerste Overheids Datacentrum (ODC) van Nederland. Het 2600 vierkante meter grote gebouw gaat servers huisvesten van verschillende overheidsdiensten. De eerste paal gaat begin volgend jaar de grond in.

De ODC’s moeten de circa zestig datacenters in het land vervangen, waarvan de overheden nu nog gebruik maken. Er komen er vijf in het land, waarvan één in het Noorden. Die zal servers huisvesten van onder meer de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rijksdienst Wegverkeer (RDW), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en verschillende ministeries. De gehele operatie moet leiden tot meer efficiency en tot kostenbesparingen.

Het ODC Noord is het eerste datacentrum dat via Europese aanbesteding wordt gerealiseerd. De opdracht is binnengehaald door de KPN. Die wil een duurzaam gebouw neerzetten met een innovatief koelingsconcept. Dat levert een energiebesparing op van 33% in vergelijking met huidige datacenters en ook wordt de CO2-uitstoot beperkt.

Het contract heeft een looptijd van tien jaar en kan twee maal met vijf jaar verlengd worden.

Deel dit artikel:
Adverteren?