PvdA moet door het stof voor nieuw college

nieuws
Wethouders Frank de Vries (PvdA) en Jannie Visscher (SP) zoeken troost bij elkaar na de verkiezingsnederlaag, foto Coen Vosveld

Wil de PvdA plaats nemen in het toekomstige college van B&W, dan moet het afstand nemen van de ‘wethouderscultuur’ en van wethouder Frank de Vries, die als de verpersoonlijking daarvan gezien wordt. Dat blijkt uit de gesprekken die verkenner Henri Kruithof de afgelopen tijd gevoerd heeft. Volgens ingewijden staat ook de positie van Arjan de Rooij, de fractievoorzitter van de PvdA, ter discussie.

Met name VVD, CDA, Stadspartij, SP en D66 storen zich aan de autoritaire bestuursstijl van de PvdA en GroenLinks. De partijen vinden dat er sprake is van een ‘wethouderscultuur’ en een arrogante houding, met name rondom de tram. Dit geldt in het bijzonder voor wethouders Frank de Vries (PvdA) en Karin Dekker (GroenLinks). De partijen zeggen alleen met de PvdA in een nieuw college te willen stappen als hier verandering in komt. Wat VVD en CDA betreft zal dat in ieder geval moeten gebeuren zonder Frank de Vries.

Gezien het advies van Kruithof om te kiezen uit twee mogelijke coalities van elk vijf partijen, is het waarschijnlijk dat als de PvdA in een nieuwe coalitie komt, zij één van haar twee huidige wethouderszetels zal moeten inleveren. Gezien de huidige economische situatie is het niet waarschijnlijk dat er meer dan vijf wethouders in het college van B&W komen. Bij vijf coalitie-partijen, levert iedere partij dan één wethouder.