Bijzonder ‘blauw-wit’ bezoek op Hoofdstation

nieuws
Foto: Mark de Groot

Waar het rood-wit en geel-blauw vertrouwde kleuren zijn op het Hoofdstation in Groningen, kwam er donderdagmiddag ineens een vreemde eend in de bijt het rangeerterrein oprijden. Een nieuwe trein van vervoersbedrijf Arriva bezocht Groningen.

De nieuwe Vechtdaltreinen worden vanaf 9 december ingezet op de spoorlijn tussen Zwolle en Emmen. Op dit moment rijden daar treinen van de NS. Omdat het voormalig staatsbedrijf de lijn niet rendabel genoeg vindt is in een openbare aanbesteding de concessie aan Arriva gegund. Het bedrijf heeft voor het kunnen uitvoeren veertien elektrische treinstellen laten bouwen bij de firma Stadler Rail in het Poolse Siedlce.

Het gaat om zogenaamde GTW’s van de vierde generatie die behalve over een eerste klas, een stilteafdeling, een toilet ook over een ruimte voor een steward beschikken. Dat de treinen in een blauw-wit jasje zijn gestoken is een eis die gesteld is door de concessieverlener.

De roll-out van het nieuwe materieel vond op 12 juni plaats. Om het materieel te testen worden proefritten gemaakt waarbij twee treinstellen donderdagmiddag Groningen bezochten.