Informateur: “Ik heb geen idee hoe groot het karwei is”

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Informateur Henri Kruithof begint zaterdag met de verkennende gesprekken met de fractievoorzitters van de politieke partijen voor de vorming van een nieuwe coalitie in de Groningse gemeenteraad. Dat laat Kruithof in een interview aan OOG Radio weten.

De opdracht voor het verkennende werk kreeg Kruithof vrijdagochtend. “Burgemeester Peter Rehwinkel belde mij en vroeg of ik het goed vond dat hij mijn naam noemde bij het presidium”, aldus Kruithof. Dat Rehwinkel hem belde noemt de VVD-er niet een verrassing. “Ik woon hier in Groningen, loop regelmatig rond in het Stadhuis en heb de situatie van de afgelopen week aandachtig gevolgd.”

Kruithof noemt het belangrijk dat er snel een nieuwe coalitie gesmeed wordt. De informateur weet niet of het een wespennest is waar hij zich in stort. “Ik kan op dit moment niet inschatten hoe de verhoudingen precies liggen. Ik weet ook niet hoe groot het karwei is. Morgen (zaterdag, red.) begin ik de gesprekken en dan weet ik meer.” Kruithof voegt er wel aan toe dat hij deze bevindingen niet met de media gaat delen om op deze manier te voorkomen dat het formatie proces beïnvloed wordt.

Luister naar informateur Henri Kruithof: