Feest Koninginnedag mag niet groter

De viering van Koninginnedag heeft in de stad Groningen zo’n beetje zijn grens bereikt. Dit jaar waren er op 29 en 30 april zo’n kwart miljoen bezoekers in de binnenstad en meer dan dat is niet verantwoord, vinden politie, brandweer en de geneeskundige diensten.

Deze keer viel de viering nogal grootst uit door het mooie weer en de opeenvolging van twee vrije dagen, namelijk zondag 29 en maandag 30 april. Als er echter meer bezoekers zouden komen, dan staan de hulpverleningsdiensten niet meer in voor de veiligheid. Het verkeer in de binnenstad loopt dan namelijk vast. Er moesten op beide dagen activiteiten stopgezet worden om problemen met orde en veiligheid te voorkomen. In de avonduren waren er problemen met de communicatie omdat mobiele netwerken overbelast raakten.

De gemeente gaat nu met de hulpverleningsdiensten en de Oranjevereniging kijken naar het verplaatsen van activiteiten buiten de binnenstad, het verbeteren van looproutes en meer variatie in de programmering. Verder gaat de gemeente de regie strakker in de hand houden en komt er bij wijze van proef een manager voor Koninginnedag.